A VÁNDOR DADA SZERKESZTŐSÉG ÚTINAPLÓJA: KOMA BÁZIS

Image
Vándor Dada útinapló Koma Bázis

Vándor Dada Szerkesztőség projektünkben hátrányos helyzetű diákokkal, helyi művészekkel és civil egyesületekkel közösen alakítjuk az adott helyszín és közösség igényeire szabva a múzeumból már ismerős programokat a múzeum falain kívül is. 2023-ban a Pro Filii Alapítvány támogatásával öt különböző helyszínen egy-egy hónapon keresztül tartottunk a SzÖSz-Műhellyel közösen kidolgozott foglalkozásainkat. Szerkesztőségünk először az újpalotai Koma Bázisra költözött. 

A Koma Bázis munkájának középpontjában az elhanyagolt, kevés lehetőséggel rendelkező fiatalok állnak. A Bázison működtetett közösségi térben végzett rendszeres munka és az egymással összefüggő, komplex rendszerben megvalósított foglalkozások az ő támogatásukat és fejlődésüket szolgálja. A Bázis pedagógiai programja az egyén-, a személyiség kibontakoztatására, a személyközpontú közösségfejlesztés megvalósítására összpontosít. A tanulástámogatást, közösségépítést, egyéni fejlesztést egy professzionális, egymást kiegészítő szakértelemmel rendelkező, fejlesztő pedagógusokból álló csapat valósítja meg. Minden esemény ingyenes és bárki számára látogatható. A Bázison öt héten keresztül tartott művészeti foglalkozásokat utazó múzeumpedagógusunk, Forgách Péter.

Az egyik legnagyobb kihívást a megértés, a közvetlen kommunikáció nyelve jelentette, mivel a Bázisra számos magyarul kevésbé, vagy egyáltalán nem beszélő fiatal is jár. Így azonban a nyelvi konvenciókkal való szakítás, a sajátos, nyelven túli kifejezésmódok használata, amely a dadaizmus egyik legjellemzőbb vonása kiemelt szerephez juthatott az alkalmakon. Noha közvetítőnyelvként olykor előkerült az angol, a hangsúlyt a különböző ábrázoló technikák használatára, az európai és kínai írásjegyek és tipográfiák vegyítésére, valamint a kollázstechnikára helyeztük. Emellett helyet kapott az interkulturális konyhaművészettel való kísérletezés is, megidézve a futurizmus mozgalmának néhány elemét. 

 



 

 


Első alkalommal a szöveg és kép viszonyával boncolgattuk. A dada „kalapvers” írás receptjét ( https://kassakmuzeum.hu/hu/hirek/muzeumpedagogiai-blog/ujjgyakorlat-alkoss-dadaista-kalapkoltemenyt-mobilodon ) felhasználva megírtuk saját dadaista költeményünket is A ló meghal a madarak kirepülnek című Kassák verset használva forrásként. A magyar irodalom leghosszabb költeményét szókártyákra vágtuk fel, hogy a költői nyelv működésével, a szöveg és illusztráció viszonyával kísérletezzünk. 

 



 

 



A második workshopon megtanultunk tésztát gyúrni: kiderült, hogy noha nagyszüleinket és dédszüleinket kontinensek választották el egymástól, a technika nagyon hasonló. Megismerkedtünk a természetes színezőanyagokkal is; a petrezselyem, a céklapor, a csalán, a kurkuma, sőt, a kakaó is gyönyörű színűvé varázsolta a tésztánkat. Különleges művészi fogásainkat egy asztalhoz ülve, együtt fogyasztottuk el. 



 


 

A következő foglalkozásokon a hangsúly a tipográfiára helyeződött. Megismerkedtünk a Bauhaus formavilágával és tipográfiai újításaival, majd ezekből inspirálódva sajátos kínai és magyar írásjeleket terveztünk. Utolsó együttlétünk alkalmával pedig -maszkot és kesztyűt fel!- az általunk megtervezett betűkészletből a Bázis egyik üres falára festékszórók segítségével graffitit készítettünk. 

 

Köszönjük a Koma Bázisnak a lehetőséget és reméljük hamarosan újra találkozunk!


 

Image
Pro Filii logo

 

 

 

 

 

 

 

2024.01.08