MÚZEUMPEDAGÓGIAI NÍVÓDÍJAT nyert a Vándor Dada Szerkesztőség programunk!

Image
múzeumpedagógiai nívódíj oklevél

2021-ben indítottuk útjára „Vándor Dada Szerkesztőség” elnevezésű programsorozatunkat. A foglalkozássorozat célcsoportként azokat a vidéki, hátrányos helyzetű diákcsoportokat keresi fel, akik körülményeik miatt nem engedhetik meg maguknak a Budapestre való felutazást.
A foglalkozások megvalósításába a helyi művészeti szcéna szereplőit és a diákokat segítő, mentoráló civil szervezeteket is bevonjuk, ezzel szorgalmazva és erősítve a lokális közösségek együttműködését, és egy olyan vidéki-budapesti hálózat létrejöttét, amely a későbbiekben alapja lehet a városhatárokat átívelő szakmai munkának.
A négy alkalmas  foglalkozás-sorozat gerincét a Kassák Múzeumban már kipróbált, a diákok és tanárok visszajelzései alapján népszerű Dada-szerkesztőség foglalkozás adta, kibővített, a helyi célcsoport speciális igényeire adaptált változatban. A szöveg-és képalkotási kompetenciákat fejlesztő, a Kassák életműből inspirálódó, annak főbb elemeit bemutató foglalkozás az avantgárd művészeti mozgalmak szellemiségét, illetve a futurizmus, a dadaizmus és a konstruktivizmus formanyelvét ismerteti meg a diákokkal, dialogikus és alkotó tevékenységeken keresztül. Első foglalkozás-sorozatunk sikeres megvalósításáért a pécsi Élmény Tár és a Drukker Közösségi Nyomda lelkes munkatársainak és természetesen a résztvevő diákoknak tartozunk köszönettel!

A pécsi foglalkozásokról és a program tapasztalatairól az Elidőzni a furcsaságnál című múzeumpedagógiai blogbejegyzés sorozatunkban számoltunk be.

Most pedig hallgassátok meg a projekt ötletgazdáját és motorját, a Kassák Múzeum múzeumpedagógusát: Forgách Pétert!
 

Image
múzeumpedagógiai nívódíj logó
2022.10.05