A VÁNDOR DADA SZERKESZTŐSÉG ÚTINAPLÓJA: ESZTERGOM

Image
Jónás Anna, a Kassák Múzeum utazó múzeumpedagógusa
Jónás Anna, a Kassák Múzeum utazó múzeumpedagógusa

Vándor Dada Szerkesztőség projektünkben hátrányos helyzetű diákokkal, helyi művészekkel és civil egyesületekkel közösen alakítjuk az adott helyszín és közösség igényeire szabva a múzeumból már ismerős programokat a múzeum falain kívül is. 2023-ban a Pro Filii Alapítvány támogatásával öt különböző helyszínen egy-egy hónapon keresztül tartottunk a SzÖSz-Műhellyel közösen kidolgozott foglalkozásainkat. 

Második helyszínünk az esztergomi A Mi Házunk - Marista Közösségi Ház és Tanoda. A közösségi házban a Határtalan Szív Alapítvány foglalkozik hátrányos helyzetű gyermekekkel, fiatalokkal és családjaikkal. Vannak bölcsődés-óvodás korúaknak szóló események, baba-mama klub, női kör, szociális programok is a Házban, ahol mindig nagy a nyüzsgés, jövés-menés és a gyerekzsivaj. Vándor Dada Szerkesztőségünk Jónás Anna múzeumpedagógus vezetésével a Tanoda projekthez csatlakozott tavaly ősszel négy alkalommal.

A tanodában zajló oktató-nevelő munka célja a felzárkóztató foglalkoztatás, melyet a szakemberek egyéni, illetve kiscsoportos formában szerveznek meg. Az ide járó gyerekek családi háttere gyakran rendezetlen, a térségben sokan munkanélküliek, a gyerekek közt is magas az iskolai lemorzsolódás és évismétlés aránya. A gyerekeket a tanoda munkatársai kisbusszal szállítják át a környék iskoláiból, a korcsoportok szerinti körökben a diákok leckeírás és játékidő után vacsorára is maradnak. Szerkesztőségünk ezúttal 15 alsó tagozatos tanulóval alakult meg. A tanoda pedagógusaival egyeztetve készítettük elő az egymásra épülő kreatív foglalkozásokat. Csoportunknál kiemelt szempont az iskolai előmenetel segítése mellett a csapatépítés, egymás megismerése és a társas kapcsolódás és kommunikáció megfelelő formáinak kialakítása. Felmenő rendszerben ugyanis ebbe a közösségbe idén több első osztályos gyermek került be, és csatlakozott hozzájuk néhány ukrán vendégmunkás család gyermeke is, akiknek a beilleszkedése további kihívást jelentett számukra. 

Az első két alkalommal csupa nem hétköznapi, furcsa vagy meghökkentő  jelenséggel foglalkoztunk. Első találkozásunkkor papír csontokból szerkesztettünk különleges lényeket, akik a véletlenszerűen egymás mellé sorolt szótagokból álló nevet kaptak (volt akié asztal hosszúságú lett!). Varázslatos "bestiáink" különleges tulajdonságait azonosítókártyán is rögzítettük. Nem hétköznapi helyzeteket teremtettünk aztán a tanoda falai között vicces és rémisztő maszkok mögé rejtőzve, amiről még filmet is forgattunk közösen. 
 





 


A távoli országokról és egzotikus helyekről való beszélgetés kapcsán a harmadik alkalommal Kassák Lajos gyalog megtett útjai, csavargása és a csavargók élete is szóba került. Elképzeltük, hogy csavargóként mi hogyan boldogulnánk, mit vinnénk magunkkal ha útra kelnénk. Képzeletbeli utunkon sok várost is érintettünk, így utolsó alkalommal megalkottuk saját városunkat. Óriási közös várostérképünkön papírépületeket emeltünk, izgalmas pop-up városokat alkottunk közösen. Az egyes foglalkozások fokozatosan mozdultak az egyéni alkotástól a közösségi felé. A Vándor Dada Szerkesztőség egyik fontos célja volt, hogy élményszerűen és a gyerekek számára értelmezhető és befogadható módon adjunk át ismereteket Kassák Lajosról és változatos életművéről, és hogy az avantgárd művészeti irányzatok (dadaizmus, konstruktivizmus) főbb alkotói módszereit (szabadvers, kollázs, makett, véletlenszerűség bevonása az alkotói munkába) a foglalkozásokon kipróbáljuk. 
Az esztergomi szerkesztőség egyik legfontosabb történése mégis a közösségé válás felé tett első mozdulat megszületése volt. Eleinte még az élmények, tapasztalatok megosztása és a másik meghallgatása is komoly nehézséget okozott, ám négy hét alatt diákjaink komoly fejlődést értek el ezen a területen. 

Reméljük lesz még alkalmunk folytatni a közös munkát!

 



 

 

Image
Pro Filii logo




 



 

2024.01.22