magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - GYALOGHADDAL A CSILLAG-LEJTŐN

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA - GYALOGHADDAL A CSILLAG-LEJTŐN

2022. június 25. 16:30 - 00:00

GYALOGHADDAL A CSILLAG-LEJTŐN

Az idei Múzeumok Éjszakáján a hangköltészeté és a performanszoké a főszerep a Kassák Múzeumban. Szkárosi Endre emlékestünkön Ladik Katalin, Nemes Z. Márió mellett Simon Márton, Bánóczi Bea és "TG" slammerek lépnek fel. Az éjszakát Tóth Kinga és a blanche the vidiot köszönti hanginstallációs videóperformanszával. Tárlatvezetéseinkre fröccsel a kézben is csatlakozhatsz!

16:30 / 20:30 
CSODÁLATOS TÖRTÉNET?!  Bagdi Sára, a kiállítás egyik kurátora és Teller Katalin irodalom- és kultúrtörténész kalauzolja az érdeklődőket a CSODÁLATOS TÖRTÉNET? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban.
A tárlat címében megidézett Csodálatos történet Barta jellegzetes, utópisztikus riportregényére utal, a kérdőjel pedig arra a mára nehezen kibogozható viszonyrendszerre vonatkozik, amelyben szövegeik megszülettek. A kiállítás azt vizsgálja, hogy Újvári és Barta életét és műveiket hogyan befolyásolták és alakították a korabeli művészeti és politikai gyakorlatok; szépirodalom és utópia; a művészeti és a társadalmi szerepfelfogások valamint a költői hang és az intézményrendszerben betölthető szereplehetőségek problematikája.  

17.00 / 20:00
KASSÁK! ISMERD MEG A MÚZEUMOT

Sasvári Edit tárlatvezetése az állandó kiállításban.
A múzeum állandó kiállításán Kassák Lajos munkásságát nagyhatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig ebből kiindulva az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusban mutatják be. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait. 

19:00 – 20:00
GYALOGHADDAL A CSILLAG-LEJTŐN
Emlékest a közelmúltban elhunyt Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár tiszteletére.

Az experimentális színházzal és intermediális művészettel, hangköltészettel foglalkozó performer életművére reflektáló darabokat pályatársai, barátai és tanítványai adják elő.  A Kassák Múzeumban fellépők között szerepel a nemzetközi hírű, újvidéki költő-performer, Ladik Katalin, a szintén számos külföldi elismeréssel díjazott Tóth Kinga, valamint a költő-esztéta Nemes Z. Márió is. Szkárosi a 2010-es évek slam poetry mozgalmához csatlakozva megtalálta a hangot a legfiatalabb generációval is. Ezért az estét Bánóczi Bea, Simon Márton és Tengler Gergely "TG" előadása zárja. Az esemény vizuális arculata Koltay Dorottya munkája.    

"Akárhogy is, szép az mindig,
ha az ember belekékül,
mikor végső menedékül
lusta gyaloghadat indít a csillag-lejtő ellenében." 


- Agyba! slamvers, Tiszatáj 2015/8.   

22:00 – 23:00
"MA ÉJJEL EGY LÁNYNAK ÉNEKELNI KEZDETT A MELLE"  - hangköltészeti dialógus Tóth Kinga és a blanche the vidiot közreműködésében

Nőtestvérek, mély kútba tekintő lányok, bíborba-bársonyba öltözöttek, üreges testek játéka elevenedik meg az avantgárd méltatlanul elfeledett alkotója, Újvári Erzsi prózaversei, magyar kiszámolók és népdalok, valamint a trió legújabb szövegmunkái által az új kísérleti hanginstallációs-videóművészeti performanszban. A Múzeumok Éjszakáján Újvári Erzsi, és az előző századforduló bécsi pszichiátriáján vendégeskedő Blanche hangját kapcsolják össze sajátjukkal. 

Tóth Kinga, Péter Szabina és Bodnár János Kristóf (blanche the vidiot) 2020-21-ben a Covid ideje alatt első videó-és hangmunkáikat (ALAPRAJZAINK) a ceredi művésztelepen készítették el, élőben pedig FALAZÁS című koncertjükkel debütáltak Budapesten, az Aurórában - az Under Subcult fesztiválján.

A rendezvény a múzeum pénztárában is megvásárolható karszalaggal látogatható!

A karszalag a Jegymesteren keresztül IDE kattintva online is megváltható.

Felnőtt jegy: 2200 Ft
Gyermekjegy (6-18 év): 1000 Ft
6 éves kor alatt ingyenes

A megvásárolt karszalagok a rendezvény napján érvényesek a budapesti múzeumokba.

Az ukrán menekülteknek ingyenes belépést biztosítunk minden Múzeumok Éjszakája programra. A belépés feltétele az ukrán menekült státuszt igazoló okmány vagy útlevél.

A Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamos megállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

További információ: https://muzej.hu/


 


PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English