magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Online múzeum

POSTE RESTANTE – KASSÁK LEVELEI ÚTON-ÚTFÉLEN

POSTE RESTANTE – KASSÁK LEVELEI ÚTON-ÚTFÉLEN
Simon Jolán levelezőlapja Kassák Lajosnak, Budapestről poste restante Frankfurt am Mainba, 1909

2022. május 12-19.

SÉTA A PERIFÉRIÁKON: Kassák HELY>TÖRTÉNET>EK Minisorozatunkban valóban a "perifériákon sétálunk": új szemszögből, topográfiai megközelítésből vizsgáljuk Kassák életének helyszíneit. Sorozatunk újabb részeiben Szeredi Merse Pál kollégánk  újra a csavargó Kassák nyomába ered.

POSTE RESTANTE – KASSÁK LEVELEI ÚTON-ÚTFÉLEN 

Kassák csavargásának leghitelesebb dokumentumai azok a levelek, amelyeket kezdetben csavargótársával, Gödrös Józseffel közösen, majd egyedül – de Szittya Emil társaságában – küldött Budapesten maradt barátainak: Simon Jolánnak és Kiss Károly költőnek. A Kassák Múzeum archívumában összesen huszonhárom levél található, azonban feltételezhető, hogy az utazás során több levelet is váltottak egymással, amelyek egy része elveszett. A levelezés Kassák és Gödrös utazásának első harmadától, az osztrák–bajor határváros Passautól indul, és kisebb megszakításokkal Németországon, Belgiumon és Franciaországon keresztül egészen Kassák budapesti hazatéréséig dokumentálja a nyugat-európai csavargást.  
A levelezésben egyrészt más megvilágításban elevenednek meg a Kassák által A ló meghal a madarak kirepülnekben és az Egy ember életében is leírt események, másrészt pedig újabb részletekkel gazdagítható Kassák csavargásának narratívája. Kassákék a leveleket nagyrészt poste restante kapták meg, tehát – biztos lakcím híján – útjuk következő állomásának postahivatalában vették át.  

 

Simon Jolán levelezőlapja Kassák Lajosnak, Budapestről poste restante Frankfurt am Mainba, 1909
Simon Jolán levelezőlapja Kassák Lajosnak, Budapestről poste restante Frankfurt am Mainba, 1909


1909. júniusban Kassák és Gödrös Augsburgból küldtek egy képeslapot Simon Jolánnak, megdicsérve őt azért, mert jól címezte meg a korábbi levelét: „Azért írunk ilyen szép lapot, mert most jól címezted a levelet és minden akadály nélkül átvettük. S ha tovább így írsz; több ilyenforma lapra szert tehetsz.” A századfordulós német szobrász, Josef Limburg alkotásának reprodukciójára Kassák viccesen írta fel: „Mit szólsz az ízlésünkhöz?” 

Josef Limburg A hegedűs című szobra Kassák és Gödrös képeslapján, 1909
Josef Limburg A hegedűs című szobra Kassák és Gödrös képeslapján, 1909


A Budapesten maradt Simon Jolán ekkoriban barátai, és a csavargás felszabadító élménye iránt is vágyakozott. Válaszlevelében így fogalmazott:

„Kártyátokat megkaptam. Mondhatom nagyon megörültem neki. Most már én is meg vagyok elégedve veletek! Helyes?! Meddig lesztek ott? És mikor lesztek Párisban? Képzeljétek, egy híres festőnél ülök és az annyit beszél nekem, hogy menjek Párisba. Nagyon jól meg tudnék ott élni, mert a modelleket jobban fizetik és az élelem olcsóbb. Ő tizennégy évig élt ott. Karlóvszkinak hívják. Ismeritek? Tudjátok fiúk úgy szeretnek engem a művészek. Azt mondják, hogy nagyon jó fejem van. Hisz tudjátok. De már szeretném egyszer tudni, hogy mivel ütitek agyon az időt. Remélem nem leszek indiszkrét? [...] Írjatok fiúk sokat és szép lapokat küldjetek!” 


A Simon Jolán által említett Karlovszky Bertalan naturalista festőművész volt. Tanulmányait a müncheni akadémián végezte, majd Munkácsy Mihály mellett dolgozott Párizsban. 1894-től Budapesten élt, és a Műcsarnok rendszeres kiállítója volt. Simon Jolán 1909-től, Kassák hatására otthagyta lámpagyári munkahelyét, és modellt ült a képzőművészeti főiskola epreskerti műtermében, vállalva ugyanitt és máshol az aktmodell szerepét is.

(Folyt. köv.)

Tartsatok velünk és Kassákkal!
Eddigi bejegyzéseink:

A MUTTER
KASSÁK NAPI SZIESZTÁJA
HÉTHÁZ
VÉRVÖRÖS CSÜTÖRTÖ
K
LAKBÉRSZTRÁJKOK - CSÁNGÓ UTCA 3.
ANGYAL BANDI
SIMON JOLÁN ÉS A LÁTHATATLAN SZERKESZTŐI MUNKA
A BÉCSI Ma ÉS A MAGYARORSZÁGI HATÁRELLENŐRZÉSEK
NAGY PIROSKA HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSA GÖDÖN ÉS HORÁNYBAN
A GÖDI FÉSZEK
TUTÓ
KASSÁK SÍREMLÉKE
DÜHÖS MÚZEUMI TÁRGY
HORGÁSZBOTTAL ÉS ANÉLKÜL - KASSÁK HALAI
A MUNKA-KÖR BÉCSBEN
A CSAVARGÓK SZABADSÁGA
SZUPRAMODERN MA-MATINÉK
SZUPRAMODERN MA-MATINÉK VIDÉKEN
A MESTER EGY NAPJA
NAGYDIÓFA 3.
BULCSÚ UTCA 19/21
KASSÁK A KELETIBEN
KASSÁK CSAVARGÁSA - ÚJRA ÚTON
KASSÁK ÉS A BÉCSI ASYL

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English