PETŐFI ÉS KASSÁK?

Image

PETŐFI ÉS KASSÁK?

2021. március 15., 01:00 – március 30., 18:21
PETŐFI ÉS KASSÁK?

A lakatosinasból lett öntudatos gyári munkás Kassák első meghatározó olvasmányélménye egy Petőfi-kötet volt, amelyet ifjúkori szerelme, Rozka nyomott a kezébe. Kassák (akkor még Lajki) kezdeti tiltakozása után – „Köll a fenének. Egy könyvet már olvastam, de abban se volt semmi.” - minél többet forgatja, annál jobban becsüli nagy elődje költészetét. A verselés „fortélyait”, a rímgyártást is Petőfitől igyekszik ellesni. Nagyon egyedi módszeréről az Egy ember élete című önéletrajzi regényében is beszámol, amit ebben a rövid podcastban meg is hallgathattok ITT.

Első "lelkes, gyújtogató beszédét", melyet sztrájkoló munkások előtt tartott, szintén egy Petőfi klasszikusra, a Nemzeti dalra alapozta. Ez az élmény így maradt meg az emlékezetében: "Egy asztal tetejéről beszéltem. Ilyen nagy tömeg előtt még nem álltam, valósággal megrészegedtem a rám bámuló fejektől. Órák hosszat készültem erre a beszédre, magamban elmondtam, s aztán kezdtem elölről. Azt hittem, ha felállok, az egészet csak úgy ki kell gombolyítanom magamból. De ahogy az első mondatokat kimondtam,megálltak a gondolataim, kiszáradt a torkom, alig tudtam a nyelvem forgatni. Csak a Talpra magyarból kiírt sorok táncoltak előttem a levegőben..."
Hogy a végén miként aktualizálta Petőfi versének utolsó versszakát és hogy milyen sikert aratott vele azt hallgassátok meg ITT!

Az ifjú Kassák külsejét is tudatosan alakítja Petőfi mintájára. A fehéringes, nyakkendős konzervatív viselet ellentéteként állónyakú, fekete orosz inget hord, s hozzá később csúcsos, széles karimájú fekete kalapot választ. „Petőfis” kecskeszakálla hamar a gúnyolódás céltáblája lett, s erről kénytelen-kelletlen lemond, ám hátrafésült hosszú hajával (amihez viszont élete végéig következetesen hű marad) megteremti az avantgárd költő imázsának alapjait.