magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. ápriliskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
13.123
14.45678910
15.11121314151617
16.18192021222324
17.252627282930
Kiállítás

SZEMÉLYES TÁVOLSÁG - BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI

SZEMÉLYES TÁVOLSÁG - BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI
Besnyő Éva: Önarckép, 1931, Berlin, Maria Austria Intézet

2020. szeptember 11. - december 13.


SZEMÉLYES TÁVOLSÁG − BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI


Besnyő Éva (1910-2003) nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó szociofotó mozgalommal kapcsolatban említik, amely a társadalmi problémák feltárását és dokumentálását tűzte ki céljául. Második hazájában, Hollandiában viszont az egyik legkeresettebb építészeti fotósként, majd az 1970-es évek nőmozgalmának megörökítőjeként vált ismertté. 

A Kassák Múzeum 2020. szeptemberben nyílt időszaki kiállítása Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatja be. A professzionális fotográfusi lét teremtette meg számára a függetlenség egzisztenciális alapját, és tette lehetővé a választott életforma megélését, így a kiállítás a művészeti tevékenység és a szakmai megbízások szintéziseként mutatja be az életművet. Besnyő munkáit áthatja a szociális érzékenység, mellyel a modern társadalom és kultúra átalakulásának vesztesei felé fordult. Képei ugyanakkor a húszas-harmincas évek olyan jelenségeit is dokumentálják, mint például a női emancipáció, vagy az emberi környezet formálására tett új kísérletek.
Besnyő az új fotográfiai látásmódokkal Pécsi József budapesti magániskolájában ismerkedett meg. 1930-ban Berlinbe költözött, ahol a Weimari Köztársaság pezsgő szellemi életének megtapasztalása – többek között Kepes György és Robert Capa társaságában – döntő hatással volt további pályájára. Itt ismerkedett meg első férjével, a holland filmes-fotográfus John Fernhouttal, akivel rövidesen Amszterdamba költözött, sok más, származása vagy politikai meggyőződése miatt Berlint elhagyni kényszerülő értelmiségihez hasonlóan. Első önálló kiállításának sikere hamar keresett fotográfussá tette. Korszerű látásmódjának köszönhetően reprezentatív megbízásokat is kapott, és a modern holland vizuális kultúra egyik meghatározó alakítójává vált. A harmincas években többször hazalátogatott. Közvetlen családi-baráti környezetének személyes hangú megörökítése mellett számos, mára ikonikussá vált, szociális témájú fényképe készült ebben az időszakban. Az 1970-es években a holland nőmozgalom, a Dolle Mina utcai akcióinak résztvevője és elsőszámú fotósa lett.

A Kassák Múzeum kiállítása − az életmű tematikus csomópontjain túl −Besnyő alkotói módszerét és látásmódját helyezi a középpontba Az életmű visszatérő kérdése a fényképezés alanyával kialakított változó viszony és a fényképész részvétele az adott szituációban, amelyet Besnyő rendszerint a távolság és a közelség fogalmaival ír le. A személyes távolság címválasztás erre az időben és térben alakuló fényképezési gyakorlatra reflektál.


Kurátorok: Csatlós Judit , Juhász Anna Mária
Projektvezető: Feigl Nóra, Sasvári Edit
Dizájn: Thury Lili
Virtuális kiállítás: Debreczeni Zoltán, Péni Brigitta


Együttműködő partner: Goethe Intézet Budapest

Kölcsönző partnerek: Albertini Béla, Leo Erken, Havas Fanni,
Atria, Iara Brusse Gyűjtemény, Leideni Egyetemi Könyvtár, Magyar Fotográfiai Múzeum,
Rijks Múzeum

Másolatok: Amszterdam Múzeum, Maria Austria Intézet, Országos Széchényi Könyvtár,
Stedelijk Múzeum


A kiállítás kísérőprogramjai a Műtárgyak Éjszakája, a Budapest Art Week és a Fotóhónap 2020 keretében kerültek megrendezésre. A rendezvényekről videófelvételek készültek, amelyek 
a múzeum facebook oldalán  és a PIM YouTube csatornáján továbbra is elérhetőek!
Galériák

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English