Város a városban - kószálj, fotózz, építs!

Arra gondoltunk – az Építsünk fel egy várost! foglalkozásból kiindulva –, hogy a múzeumpedagógiai műhelyünkben most megmutatjuk nektek, hogyan hozhatjátok létre az otthon kallódó üres dobozaitokból a saját megálmodott épületmakettetek! Lépésről-lépésre mutatjuk be a folyamatot, majd a bejegyzés végén arról is írunk, milyen avantgárd kioszk – más néven bódé – tervek inspirálták ezeket az otthon is könnyen elkészíthető színes házakat!
Image
Nagyváros a kertemben

Mire lesz szükséged?

- minimum 3 db különböző formájú és méretű üres dobozra
(pl.: gyógyszeres, teás, fogkrémes, tejes, tojástartó, WC-papír guriga stb.)
- ollóra, ragasztóra (stift, ha van: kétoldalú ragasztó)
- színes papírokra (akár öntapadós színes papírra, de újságpapírt is fel lehet használni)
- filctollakra
- sniccerre (ha tudod használni)
- betűmatricára (ha van otthon vagy tudsz venni)

 

Hogyan fogj hozzá?

1.) Az üres dobozokat fedd be a választott színes papírokkal – ha nem öntapadós a papír, akkor célszerű lehet kétoldalú ragasztót használni, mert jobban rögzíti a felületet. 

 

2.) Ha már minden dobozod valamilyen színes papírban pompázik, akkor több lehetőséged is van: ha tudsz bánni a sniccerel, akkor ajtót, ablakot és egyéb formákat is vághatsz a dobozokba. Érdemes ebben a fázisban már elgondolkodni azon, milyen típusú épületeket szeretnél a dobozokból csinálni: lakóházat, zöldségest, kávézót vagy valami teljesen mást?

 

 

Ezután ragadj filceket, és a maradék papírfecniket, majd kezdd el kidekorálni az épületeidet: találd ki, melyiknek mi lesz a funkciója, mi kerüljön rá! Ha van betűmatricád, azt is használd bátran!

Izgalmas lehet, ha maximum 3-4 féle színű papírt használsz a maketthez, és az ablakokat, ajtót, cégért is ebből vágod ki: így harmonizálni fognak egymással az épületek, visszaköszön majd egymás színvilága.

 

3.) Ha elkészültek az épületeid, akkor nézd meg, hogyan tudod összeilleszteni őket! 

Először még ne ragassz, csak kísérletezz: figyeld meg több nézetből, hogyan mutatnak jól egymás mellett, melyik arányú doboz passzol legjobban a másikhoz, a színek és a formák hogy hatnak egymásra, különböző nézetből hogyan látsz rájuk. Ha megtaláltad a számodra legjobb kompozíciót, akkor fogd a kétoldalú ragasztót, és ragaszd össze a dobozok megfelelő oldalait!

Tipp: a házak szabad oldalaira rajzolj, vagy akár vágj ki a maradék színes papírfecnikből geometriai formákat, vagy ami szerinted legjobban illik az épületed szellemiségéhez! Így még érdekesebbé teheted az épületegyüttesed különböző nézeteit. Ezen felül meg bármi mással is kiegészítheted: lépcsővel, cégérrel, parabola antennával.

 

4.) A színes makettedet vidd ki az utcára, és fotózd le különböző helyeken: például foghíjtelkeken, zsúfolt tereken, építkezéseken stb. Izgalmas játék megfigyelni, hogyan jelenik meg az épületegyüttesed a városi térben. 

Mi egy TETT nevű kávézót, egy rajz klubhelyiséget, és egy könyvesboltot alkottunk meg egy magas lakóépület köré. 

…és te miket terveztél?

 

Hogy mi inspirálta ezt a házilag is könnyen elkészíthető makettet, és a hozzá kapcsolódó Építsünk fel egy várost! foglalkozást?
Többek között Kassák Lajosnak az alábbi képen látható 1924-es modernista kioszk terve.
Kassák alapszínekből álló, pontos mértani alakzatokból, konstruktivista formákból illesztett össze egy épületegyüttest grafikáján.
Az foglalkoztatta, hogy a sík és a térbeliség között milyen átjárhatóság van, hogyan lehet a nézetekkel játszani, illetve reklámfeliratokat beemelni a képzőművészetbe.
Jellegzetes, modern, magában is képszerű betűtípust használ a reklámfeliratokhoz: a hirdetőtáblán, postaládán és az újságosbódén egyaránt.

 

Image
Kassák Lajos, Kioszk, 1924.

 

Kassák kioszk tervét 1977-ben Joláthy Attila szobrász készítette el színes makett formájában plexiből és fából.
 

Image
Joláthy Attila, Kassák kioszkjának makettje, 1977, plexi, fa

 

 

Abban az időben több modern művész is készített izgalmas kioszkterveket, például Herbert Bayer festő-grafikus, és az orosz avantgárd egyik neves képviselője, Rodcsenko is. Emellett érdemes megemlíteni Kaszás Tamás kortárs képzőművész projektjét a  "mégsem olyan mély az árok mint ahogy a mérnök kiszámította" című 2014-es múzeumi kiállításán, amelyben Kassák kioszk-tervét gondolta újra. A kartonból készült  építészeti makett elkészítése mellett újrahasznosított anyagból is rekonstruálta a bódét. Kaszás installációi szembemennek az eredeti, modernista kioszktervek precíz és letisztult formanyelvével, vizualitásával. Érdemes megfigyelni hogyan hat az eredeti terv összetákolt elemekből, lekopott reklámokból, a „barkács-esztétikát” képviselő változata.

Kaszás Tamás karton makettje a Kassák Múzeumban, 2014

Image
Kaszás Tamás karton makettje a Kassák Múzeumban, 2014


Kassák Tamás: Kioszk-kunyhó montázs, 2014

Image
Kassák Tamás: Kioszk-kunyhó montázs, 2014


Kassák Tamás, Emlékmű emelvény, 2015-16
 

Image
Kassák Tamás, Emlékmű emelvény, 2015-16

 

 

 

 

 

 

 

 

2022.11.23