KIS KUNS(Z)T, NAGY KUNS(Z)T

Kunst- und Wunderkammer, avagy csodás tárgyak tára sajátkezűleg! Mindenféle tárgyak vesznek körül bennünket. Vannak köztük hasznos tárgyak a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez, de előfordulnak olyanok is, melyeknek nincs szerepe a hétköznapjainkban, mégis ott lapulnak a könyvespolcon vagy egy kis tárolóban az íróasztalon, esetleg a komód tetején szépen vagy hanyagul elhelyezve. Egyik-másik tárgy a hozzá kapcsolódó emlék miatt fontos nekünk, és vannak olyanok is, amik egyszerűen tetszenek. Jó rájuk pillantani, örülünk a társaságuknak.
Újabb dobozvilág készítésére hívunk benneteket!
Image
kunstkammer

A 16-17. században élő uralkodó és tehetős emberek műtárgyakat és természeti ritkaságokat gyűjtöttek. Művészetpártolásuk és tudományos érdeklődésük nyomán létrejött kincstáraik a világról szerzett tudásuk lenyomatai. A különleges tárgyakból álló gyűjtemények rendszerezésére és bemutatásra speciális berendezésű kis termeket vagy méretes szekrényeket építtettek és büszkén mutatták meg vendégeiknek is.  A természeti ritkaságok és műtárgyak még nem különültek el egymástól, nem volt külön természettudományi múzeum és művészeti gyűjtemény. Ezek a kincses csodakamrák, az úgynevezett Kunst- und Wunderkammer-ek a kor teljes ismeretanyagának tárházai voltak, afféle “házi univerzumok”. Az ismert világ alkotóelemeit kis rekeszekbe gyűjtő, sajátos rendszer szerint bemutató Kunstkammer a volt a mai múzeumok őse. Az üvegszekrények polcain, fiókokban egymás mellé kerülő tárgyak mikrokozmoszt alkotva az adott kor megfigyeléssel és kísérletezéssel, közvetlen tapasztalatszerzéssel kapcsolatos filozófiáját, világról alkotott képét tükrözték. Az alább látható képek egyike Ole Worms, a koppenhágai egyetem orvosprofesszorának csodatárát mutatja, melyben ritka fajok, egzotikus állatok csontvázai, maradványai, sőt kitömött példányok is helyet kaptak és így a természettudományi ismeretek gyarapítását szolgálta.



 








A huszadik század avantgárd művészeti irányzatai közül a dada és a szürrealizmus a hétköznapi világot újraértelmező és párhuzamos univerzumokat megjelenítő törekvése jól illik a csodakamrák koncepciójához. Több szürrealista művész is megalkotta saját Kunstkammerét. Joseph Cornell “dobozai” például a leghétköznapibb tárgyakat és kincseket bemutató-tároló misztikus szertárak, míg Marcel Duchamp "Doboz a bőröndben"  (La Boîte-en-valise, 1936-41) című műve egy szállítható, mobil doboz-múzeum, melyben minden fontos munkájának kicsinyített mása megtalálható.

 







André Breton a szürrealisták egyik vezéralakja saját lakását alakította Kunst-und Wunderkammerré.  255 darabos természeti és használati tárgyakból, valamint kortárs műalkotásokból (Juan Miro, Francis Picabia, Picasso és Duchamp) megrendezett “lakásmúzeuma” személyes világképének tükre.

 

 

 

 

 

 

 

Reméljük ti is kedvet kaptatok hozzá, hogy szanaszét heverő kedvenc tárgyaitokat, vagy régóta építgetett gyűjteményeteket újrarendezzétek. Felhasználhatjátok a nyári szünetben, utazásról, kirándulásról hazamentett emléktárgyaitokat, például  a hátizsák mélyébe rejtett színes kavicsokat, a Duna vagy a tenger partján gyűjtött kagylókat, különleges formájú uszadékfát, lekoptatott üvegcserepet is egy csodakamra építéshez. Helyet kaphatnak benne mindazok az apró tárgyak, melyek emlékeket idéznek, vagy egyszerűen szépnek tartjuk őket.

 


Néhány dolog, amire szükségetek lesz a “csodakabinet” készítéséhez: 

-egy nagyobb méretű üres teásdobozra (ami eleve rekeszekre van osztva) vagy bármilyen egyszerű, például cipősdobozra 
- csomagolópapírra, vagy színes papírra a doboz bevonásához és festékre a díszítéshez
- és természetesen a kincseidre 
 

Image
hozzávalók kunstkammer





Megmutatjuk hogyan csináljátok lépésről lépésre: 

1. Díszítsd ki a dobozod a saját ízlésed szerint!
Becsomagolhatod a kedvenc csomagolópapírodba (színes újságpapír, régi képes naptároldal is nagyon jól használható), de festhetsz, ragaszthatsz, kötözhetsz is rá bármit. 
 

Image
hozzávalók kunstkammer


2. Ha csak üres dobozt találsz, készíts bele magad polcokat, rekeszeket!
Először mérd le a doboz mélységét, a polcaid ennél egy centivel keskenyebbek lesznek majd. Vágj le egy doboztetőből vagy bármilyen kartonból két darab "mélység-1 cm" szélességű csíkot. Szükség lesz még egy hosszabb csíkra is, ami majd a polcokat ketté osztó elem lesz.
Méréssel oszd három egyenlő részre a doboz hosszabbik oldalát, majd a schnitzer segítségével óvatosan vágd be ezeken a pontokon, de vigyázz, ne vágd át teljes szélességében. A kivágott kartonpapír sávokat húzd át a bevágott réseken, majd rögzítsd a polcok kilógó részeit a doboz külső oldalához is celluxszal.
Végül azt is mérd le, hogy az utolsó függőleges elemet hol kell bevágnod ahhoz, hogy a polcokat két részre ossza.
Vágd be a kartont a jelölt pontoknál, a teljes szélességéhez képest kb. 1 cm maradjon csak meg. Középen óvatosan told rá a polcokra az utolsó elemet.
 

Image
polcok, rekeszek készítése


3. Gyűjts tárgyakat a lakásban és rendezd be a Kunstkammeredet!
Gondold ki, melyik tárgy hol kaphatna helyet benne, milyen a te saját rendszered. Ha szeretnéd készülhet ez a csodakabinet a nyárbúcsúztatás témájához is, ehhez nem is kell más, csak a nyárhoz kötődő apró tárgyi emlékeid. 
 

Image
kunstkammer kincsek
Image
kunstkammer kincsek



4. Küldj fotót az elkészült műről nekünk! Jó munkát!


A bejegyzést Jónás Anna múzeumpedagógusunk készítette.

 

 

 

2023.09.01