Hajrá Föld! Hajrá méhek!

Ma ünnepeljük a Föld napját. Bejegyzésünkben megmutatjuk nektek, hogyan készíthettek otthon újrahasznosított tárgyakból méhecskehotelt. Egyszerű megoldást választottunk: igazán gyorsan elkészülhettek vele, aztán irány a szabad, és élvezzétek a tavaszt!
Image
Méhecske
Méhecske

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A neves nap apropóján segíthettek Ti is a beporzó rovaroknak, hogy a nagyváros nyüzsgésétől megszabadulva nyugodtan megpihenhessenek egy csinos hotelben, ahol akár hosszútávra is berendezkedhetnek.


Kik költözhetnek a méhecskehotelbe?

Természetesen elsősorban a magányosan élő, szorgalmas méhfajták, akik egész évben azon dolgoznak, hogy beporozzák a fákat, a növényeket és a terményeket. De beköltözhetnek akár katicabogarak is. Ők a kártevők egyik leghasznosabb ellenségei: szívesen eszegetik például a levéltetveket. Ha kimentek a szabadba emeljetek fel a talajról egy nagyobb követ: láthatjátok, hogy mennyi aprócska élőlény próbál menedéket találni magának alatta, és micsoda nyüzsgő élet folyik a kő alatt. Ezek az állatok is szívesen fogják látogatni a méhecskehotelt, ami menedéket jelent számunkra.

 

Image
méhecske
Image
katica



Beporzók napja vagy inkább hete?

Március 10-én ünnepeljük a Beporzók Napját. Idén azonban nem egyetlen napon, hanem egy teljes héten keresztül csak a beporzó rovarokkal és elsősorban a méhekkel foglalkoztunk a Kassák Múzeumban. Szerintünk a múzeum klasszabb hely annál, hogy csak ácsorogjunk és képeket nézzünk: a múzeum a közös alkotás, ötletelés és a tanulás helye is. Több, mint 300(!) főként óbudai óvodás és iskolás jött el hozzánk rovarszállót, bogárhotelt építeni.
Nézzetek csak bele a videóba: micsoda klassz dolgokat csináltunk és mennyit tanultunk!

 

Video Url



A nagyteremben sokat beszélgettünk a beporzó rovarokról és a beporzásról, videókat néztünk, lépesmézet kóstoltunk és rengeteget röhögtünk. A másik teremben egy kis erdei tisztást rendeztünk be: bokáig gázoltunk az ágak és tobozok között, miközben körbevett minket a farönkökből áradó gyanta álmosító illata. Természetesen itt is folytattuk a beszélgetést és a közös ötletelést. Rovarhoteleket nézegettünk és próbáltuk feltérképezni, hogy mitől is lesz igazán jó és hasznos egy darázsgarázs.
 

Image
méhecskehotel

 



Ezek után elkészítettük a saját rovarszállásunkat. A nagyobbak fúrót is fogtak a kezükbe, a kisebbek pedig a talajról gyűjtötték össze a hozzávalókat. Volt amibe csak tobozok és termések, nádszálak kerültek, amelyek réseibe, üregeibe ágyat vethetnek maguknak a rovarvendégek, akik egyébként nem válogatósak. A lyukas kövekbe, a felhalmozott fakéreg repedéseibe, de még wc-papír gurigájába vagy a hullámpapír redőibe is szívesen beköltöznek. Természetesen a foglalkozás végén a csoportok hazavihették a a kartondobozba épített "szállodát".

 

Image
rovarhotel építés 1

 

Image
rovarhotel építés a Kassák Múzeumban

 


Sok fajta technikával készülhetnek rovarhotelek, vannak köztük kisebbek és nagyobbak is. Van kedvetek otthon is megépíteni egy vicces mini darázsgarázst?

 

 

Image
Rovarhotel



Egyszerű méhecskehotel, vagy darázsgarázs építés
 

Ahhoz, hogy segítsetek a méheknek csupán pár dologra lesz szükségetek. Ezeket mind megtalálhatjátok otthon is.

- egy kimosott üres konzervdoboz

- kevés fonal

- ragasztó stift

- olló

- kupakok

- termések, gallyak, üreges nádszálak, szalmaszálak, hullámpapír, apró tobozok, fakéreg darabok
 

Hogyan kezdjetek hozzá?

Ha éles a konzervdoboz szegélye, akkor érdemes először egy laposfogóval körben elegyengetni. Ehhez nyugodtan kérjetek segítségek szülőktől, tesóktól. Ha ez megvan, kenjetek egy kevés ragasztót a konzervdobozra és tekerjétek fel rá a fonalat. Váltogassátok a színeket, és használjatok sárgát, barnát, feketét a csíkozáshoz, ha azt szeretnétek, hogy minél inkább hasonlítson méhecskéhez vagy darázshoz. A kupakból szemet is csinálhattok neki, akár hullámpapírból kivágott szárnyat is ragaszthattok rá.

Ha ezzel elkészültetek, a dobozt töltsétek meg mindenféle üreges faággal, náddal, tobozzal, szalmával: amit találtok úton-útfélen, a ház körül vagy séta közben. Az apró résekben, üregekben találnak majd menedéket a hasznos rovarok.
 

Image
A darázsgarázs berendezve

 

Hogy tényleg be is költözhessenek a kész méhecskehotelt vagy darázsgarázst helyezd ki az ablakpárkány vagy az erkély egy nyugodt sarkába. A házatok közelében egy fára is felerősítheted. A rögzítéshez kérj segítséget ha szükséges, nehogy valakinek a fejére pottyanjon a lakókkal együtt. :-) 

Figyeld meg, hogy kik lesznek az első érdeklődők, beköltözők!

 

Irány a természet! Irány a tavasz!

2023.04.21