AVANTGÁRD VERSKERTEK

A költészet napjára szokatlan, meghökkentő verstípust választottunk. A dadaista vers töredezett, rejtélyes: a hétköznapi szavak, mondatok mintha csak véletlenül kerültek volna egymás mellé és látványnak is különleges. Az irodalmat a képzőművészettel ötvöző dadaista költemények nyomán mi avantgárd verskerteket készítünk!
Image
Avantgárd verskertek kész munka

Vajon miért írtak “értelmetlen” verseket a dadaista költők több mint 100 évvel ezelőtt? Az avantgárd haladó művészeti irányzatait alakító művészek, így a dadaisták is megkérdőjelezték koruk uralkodó kulturális és társadalmi szabályrendszerét, és ironikus, lázadó hangvételű alkotásaikkal a közönséget is igyekeztek kibillenteni a komfortzónájából. A régi formákat megtagadták, legfőbb céljuk az anti-művészet létrehozása volt. A véletlenszerűen összeillesztett szavak, mondatok keltette gondolatok, hangulatok új világot teremtettek. Mi is ezzel fogunk kísérletezni. A dada versekhez hasonlóan kollázsként szerkesztjük össze a különböző újságokból kivágott szövegeket, fotókat és az egyes betűkből vagy sorokból leveleket, fatörzset, lombkoronát alakítunk ki. Mindehhez a papírmasé egyszerű technikáját használjuk, hogy térbeli verskerteket hozzunk létre!

Tipp: A közelgő anyák napjára is szuper ajándék lehet egy verskert. Ehhez anyukád, nagymamád kedvenc verseit nyomtasd ki, majd a szavakat, sorokat bátran használva a fantáziádat, vagy akár a véletlenre bízva rakd új sorrendbe. Néhány magad készítette rajzzal vagy családi fotók részleteivel kiegészítve különleges, egyedi verskertet készíthetsz mindenkinek.
 

Mire lesz szükséged hozzá? 

-  A4-es keményebb karton vagy akvarell lap (minimum 120-180 grammos papír) 
-  ecsetek 
-  olló 
- tesa maszkolószalag 
-  különböző újságok, fényes és matt felületű, és különböző kinyomtatott versek 
-  kis méretű színes lapok 
- újságból kivágott fotók, rajzok, családi fényképek 
- csiriz (legegyszerűbb házilag is elkészíthető ragasztó, papírmaséhoz a legjobb) 

Hogyan készítsünk csirizt? 

Öntsünk egy lábasba egy csészényi, kb. 2 dl hideg vizet. Tegyünk bele 3 púpozott teáskanálnyi finomlisztet majd alaposan keverjük el. 
Közepes hőfokon főzzük a keveréket pár percig, míg híg puding állagú masszát kapunk. (Jó, ha közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, mert akkor nehezebb vele dolgozni.) Ezzel kész is a ragasztó. Öntsük egy kisebb hőálló üveg vagy fém tálkába, várjunk míg kissé kihűl és máris használható.A csiriz természetes ragasztó, nagyon jól összetartja a különböző papír rétegeket.Tipp: Ha nem használjuk fel a teljes mennyiséget, befőttesüvegben a hűtőben egy hétig biztos eláll.

Hogyan fogj hozzá? 

1. lépés
Tesa maszkolószalaggal kerítsd le a kertet, vagyis ragassz meg egy egyszerű téglalapot, majd ceruzával rajzold meg a kert alapjait. Erre azért van szükség, mert később domború képet fogunk létrehozni, és segít, ha látjuk előre az alapját a készülő képnek. Nem kell nagyon részletesen, minél egyszerűbb növényeket rajzolsz meg, annál könnyebb dolgod lesz az építésnél.

 

Image
Avantgárd kert kezdő lépések


2. lépés
Ha a kert megtervezésével elkészültünk, akkor jön a következő lépés, vagyis a ragasztás. Az elején érdemes azokkal a formákkal kezdeni, amiket a legjobban szeretnéd, hogy kidomborodjanak (például a fa lombjával, vagy a virág közepével). Alul és felül is kend meg majd a papírcsík felületét, amit ráragasztasz, így könnyebb lesz rátenni a második réteget.

 

Image
Ragasztózd meg a felületet


3. lépés
Fontos, hogy rétegről-rétegre haladj türelmesen. Nem baj ha az újságpapír átázik, csak az utolsó legfelső rétegnél fontos, hogy ne lássuk a csirizt, előtte nyugodtan használd nagyobb mennyiségben főleg a fényes újságpapíroknál. Ahogy a mellékelt képen is láthatod, érdemes akár nagyobb formákat is felragasztani első rétegként, csak arra kell figyelni, hogy a következő réteg rendesen megtartsa az alatta lévőt. Jó alaposan, sok csirizt használva kend le.

Tipp: A legelső rétegek jobb, ha egyszerű, nem fényes újságpapírból készülnek, mert könnyebben megragadnak. A színes, fényes papírokból kivágott betűket (szavakat, mondatokat, képeket) hagyd a végére, azokat inkább az utolsó rétegként ragaszd majd fel.

 



4. lépés
Ha lefedted és kialakítottad a kert összes lakóját akkor készítsd el az hátteret (eget) úgy, hogy külön váljon a szövegtől. Ehhez érdemes egy vagy két színt használni. A háttér kialakításához tépj nagyjából ugyanakkora darabokat a papírból. Érdekesebb lesz a felület, mintha csak az ollóval csíkokat vágnál, és csíkonként ragasztanád fel. 

 

Image
Háttér elkészítése


5. lépés 
Amikor felragasztottál elég alsó réteget és már domborodik a verskerted minden lakója, neki is állhatsz a versírásnak dadaista módra. 
Rakj ki érthető és értelmetlennek látszó mondatokat, használj fel versrészleteket, kísérletezz bátran! 
Keverd össze az ismerős vers kinyomtatott sorait, vagy ragassz bele a kertbe indokolatlanul nagy betűket. 
Hagyd hogy a véletlen döntsön, így műved egyre inkább emlékeztet majd egy dadaista költeményre.  

Tipp: Az teljesen természetes, hogy néhány verssor behajlik, vagy nem lesz teljesen olvasható azon a domború felületen, amelyre felragasztod. Most éppen a nem nem tökéletes lesz a tökéletes megoldás. 

 

6. lépés  
Elérkeztünk a feladat legizgalmasabb részéhez, most már összeállt a verskert, itt az ideje képekkel díszíteni, hogy minél izgalmasabb kerted legyen. Felhasználhatsz régi prospektusokat, kiállításvezető füzeteket, magazinokat vagy kinyomtatott családi fotókat is. A dadaista költők szerint a képek ugyanolyan fontos részei a versnek mint a szavak, hiszen “leolvashatók”: ugyanúgy helyettesíthetnek egy szót, mint az egyiptomiaknál a hieroglifák. Elkészült műved lehet önálló kép, háromdimenziós képeslap vagy akár fotóalbum, napló fedőlapja is.

 

Image
Anyák napi dadaista versköszöntő



+ Tipp: Ha kísérletező kedvedben vagy maradhatsz az egyszerű kollázsnál, készíthetsz csak betűkből, szavakból összeollózott növényekkel teli kertet is. Persze ezt is keverheted újságokból kivágott fotórészletekkel, és az sem gond, ha nem minden elemed magyar nyelvű, hiszen így csak még különlegesebb lesz képversed, amit létrehozol.

 

Image
Kollázs képvers


Jó munkát, jó szórakozást kívánunk!

Papírműhely bejegyzésünket Martincsák Kata készítette.

 

2024.04.10