“Erőnk csak a teremtésnél mérhető össze” – Ifjúsági képzőművészeti pályázat

Image
pályázati banner

“Karunkat dobáljuk a napra, mert erőnk csak a teremtésnél mérhető össze.” (Újvári Erzsi: Próza:10) 

A Kassák Múzeum képzőművészeti pályázatot hirdet 16 és 22 év közötti alkotók számára, akik érdeklődnek az avantgárd, a társadalmi mozgalmak vagy éppen a rendhagyó családtörténetek iránt, s szívesen dolgoznák fel művészi eszközökkel Újvári Erzsébet és Barta Sándor, egy forradalmi alkotópáros és politikai mozgalmár hagyatékának fénykép- és képzőművészeti anyagát. 

A kiválasztott pályázók egy múzeumlátogatással egybekötött workshopon vehetnek részt, a legjobb alkotások elkészítői pedig egy virtuális kiállításon történő bemutatkozás lehetőségét is megkaphatják.
Emellett a pályázaton résztvevők a Kassák Alapítvány kiadványaiból összeállított könyvcsomagban részesülnek.

Mit kell tenned? 
Inspirálódj az alább közzétett képanyagból, versekből. Mit mondanak el számodra a fényképek az ifjú házaspárról és családjukról? Milyen víziójuk lehetett a világról, amelyben éltek? Sejtetnek-e a fotók valamit az ő alkotói szerepvállalásukról vagy sorsdöntő választásaikról?  
Olvass bele Újvári és Barta történetébe! Mi az, ami megfog, elgondolkodtat vagy akár amit ellentmondásosnak érzel? Mik azok a történetek, amiket szerinted a fényképgyűjtemény nem mesél el? Gondolkodj el azon, te hogyan jelenítenéd meg a számodra izgalmas mozzanatokat képileg, s milyen megoldásokkal nyúlnál a közzétett képanyaghoz. Engedd szabadjára a képzeleted, és kollázstól kezdve animáláson át válassz merészen a különböző eszközök közül. 
Ötleteddel töltsd ki a jelentkezési űrlapot.  A legmerészebb és -izgalmasabb ötletek gazdáit meghívjuk workshopunkra a Kassák Múzeumba, ahol a múzeum munkatársai megismertetik őket Újváry és Barta történetével, s Koltay Dorottya Szonja képzőművész segítségével elgondolkodhatnak művészi koncepciójukról és a kivitelezés lehetőségeiről. A megvalósuló pályamunkák a múzeum virtuális terében kiállításra kerülnek. 

Kiknek szól a pályázat? A pályázat a 16 és 22 év közötti fiatalokat szólít meg: ezen belül is két kategóriában, az amatőr és művészeti képzésben résztvevő alkotók pályamunkáit várja a múzeum. 

Hogyan tudsz jelentkezni? Ha úgy érzed, hogy ez a pályázat neked szól, akkor töltsd ki a jelentkezési lapot!
Itt nem csupán személyes adatokat kérünk. Kérjük, hogy írd meg készülő alkotásod alapötletét. 

A pályázat menete
Jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk 2023. május 5-ig!
Eredményhirdetés, a díjazott pályázók értesítése: május második hete.
Workshop: előzetes egyeztetés alapján a május 15-i héten.
Pályamunkák megvalósításának határideje: június 5.
Virtuális kiállítás: június közepe.

Kérdéseitekkel keressétek a pályázat koordinátorát, Magyary Annát a magyary.anna@pim.hu címen.

 

2023.04.03