A reklám helye

Hogyan fészkeli be magát a reklámgrafika az életünkbe? Milyen etikai dimenziói vannak a reklámnak, és milyen szerepet tölt be a modern életben? Mit gondolunk erről mi és mit gondolt erről Kassák Lajos, éppen száz évvel ezelőtt?

Legutóbbi foglalkozásunkon régi barátainkkal, az Óbudai Waldorf gimnázium 8. osztályos diákjaival dolgozhattunk együtt.

Kassák Lajosról kevesen tudják, hogy az irodalom és a képzőművészet mellett a reklám és tipográfia területén is az újítók közé tartozott. Maga is tervezett borítókat, plakátokat, reklámgrafikákat, írásaiban pedig nemcsak a jó reklám erejének, hanem a reklámgrafikus társadalmi felelősségének is szószólója volt. A foglalkozáson a diákokkal közösen azt a kérdést dolgoztuk fel, hogy miként gondolkodott Kassák a reklám erkölcsi dimenziójáról és a modern életben betöltött szerepéről. Az általa megfogalmazott felvetések mentén a diákokokkal megvizsgáltuk, milyen szerepet töltenek be a reklámok, a hirdetések a saját életükben: hogyan formáljuk mi magunk – tudatosan és öntudatlanul − a világot, választásainkkal, ízlésünkkel, tevékenységeinkkel ?

 

 

 

A foglalkozás második felében azt kutattuk, hogy a „megtestesített” üzenetek miként viszonyulnak a manifesztum műfajához. A Divatbaleset címre keresztelt szekcióban a diákokkal sokat beszélgettünk arról, hogy önmagunk pozícionálására, identitásunk, véleményünk kifejezésre juttatására az egyik legkézenfekvőbb példa a testünkön viselt ruha, a rajtunk lévő kiegészítők, szimbólumok. Azok az  üzenetek, amiket gyakran minden komolyabb szándék nélkül hordunk magunkon, számos direkt és indirekt visszajelzést gerjesztenek, éppen úgy, mint egy hirdetőoszlop az utcán, vagy egy harsányabb reklám a villamoson.

 

 

 

A foglalkozás utolsó részében − miután gazdag képi illusztrációval kísértük a közös beszélgetést −, az avantgárd formanyelvet és a reklámgrafika elemeit felhasználva, kollázs technikával kitűzőket készítettünk.  Arra törekedtünk, hogy a kitűzőkön olyan társadalmi üzeneteket fogalmazzunk meg, amelyeket magunk is bátran vállalnánk. Az alábbi képeken a foglalkozáson készült darabokból szemezgetünk.  

 

 

2020.10.10