A KASSÁK KORTÁRS MŰVÉSZETI DÍJ DÖNTŐSEI

A Kassák kortárs művészeti díjat idén harmadszor adja át a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és Dr. Argay István, a díj alapítója. 2024-ben a döntőbe Kocsi Olga és Schór Ádám, Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna, Juhász Nóra és Török Krisztián Gábor művész-kurátor páros, valamint Murányi Mózes és Szász Lilla jutottak be.
Image
Kassák kortárs művészeti díj 2024 shortlist banner

A Kassák kortárs művészeti díj 2024 döntősei

A Kassák kortárs művészeti díjat idén harmadszor adja át a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és Dr. Argay István, a díj alapítója. 

A döntőbe jutott művészek és kurátorok 2024-ben:

Juhász Nóra és Török Krisztián Gábor művész-kurátor páros
Kocsi Olga és Schór Ádám,
Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna
Murányi Mózes
Szász Lilla 

A díj célja a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező alkotások létrehozása. A döntős pályaművekből idén kettő is a valóság és a fikció viszonyára kérdez rá. Két másik pályamű a hatalmi struktúrák hatását és a társadalmi működésmódokat vizsgálja. Az ötödik mű a művészi munka társadalmi szerepével és értelmezésével foglalkozik.

A döntőbe jutott művészek és kurátorok bemutatkozó videói itt tekinthetők meg:

Juhász Nóra – Török Krisztián Gábor: Post Museum International
A Post Museum International poszt-mail-art projekt a huszadik századi avantgárd mail-art hagyományait az információs társadalmak kontextusában értelmezi. Juhász Nóra műve kommunikációs rendszert épít európai postamúzeumok között egy kitalált intézmény nevében. A projekt célja nemzetközi hálózat létrehozása lokális beágyazottságú múzeumok között.

 



Kocsi Olga – Schór Ádám: Törjétek szét a józan ész korlátait - Follajtár László retrospektív és a magyar avantgárd filmművészet legnagyobbjai
A szerzőpáros projektjében az 1960-as, 70-es években Budapesten élt, fiatalon elhunyt művész, Follajtár László fiktív életművét teremti meg. Élettörténetén  keresztül betekinthetünk a  neoavantgárd művészek világába, kapcsolati hálójába és megtudhatjuk, milyen hatások alakították volna munkásságát. A kiállítás Follajtár Lászlóhoz kapcsolódó dokumentumokat, az életmű töredékeit mutatja be, a kutatás eredményeit pedig egy térbeli adatvizualizáció jeleníti meg.




Koltay Dorottya Szonja – Seress Anna: Tégla tan – ne épülj (be)
A projekt témája a “téglatan”, vagyis egy olyan narratív keret megalkotása, melyben a résztvevők mint aktív, "öntevékeny téglák" jelennek meg, amelyek nem épülnek falakba, vagy komplex rendszerekbe. Egymáshoz való viszonyuk ennél fogva mellérendelt, nem hierarchikus természetű. A projekt központi eleme a közösségi színház eszközeivel dolgozó Téglakar. Az általuk létrehozott játéktér és installáció egyben a kiállítás tere, amely alkalmat ad a közös gondolkodásra, a demokratikus működés elsajátítására. Az alkotók a tégla társadalmilag rögzült jelentésének megváltoztatásával arra ösztönzik a látogatót, hogy önmagáról és a társadalomban elfoglalt helyéről új perspektívákban gondolkodjon.

 


Murányi Mózes: Konstruktivista karikatúra
A pályamű Kassák Lajos vizuális művészetével és a művészi munka megítélésével foglalkozik. A kiállított művek a konstruktivista festészet szigorú rendjét ötvözik a művész alkotó- és pénzkereső munkáját ábrázoló karikatúrák könnyednek tűnő, ám kegyetlenül kritikus világával. Murányi Mózes Kassák 1920-as években készített képarchitektúráiból kiindulva azt  vizsgálja, hogyan működik együtt ez a két, egymástól eltérő világlátás, milyen társadalmi elvárások vonatkoznak a munkára, lehet-e egyáltalán (pénzkereső) munkának tekinteni a művészi tevékenységet.




Szász Lilla: No bread for us at mens’ tables / Nincs számodra hely
A tervezett fotó- és videóinstalláció a hatalom és a nők viszonyára kérdez rá. A kiállítás vázát adó interjúk és portrék más-más hátterű, képzettségű, különböző érdeklődésű és korú nőket mutatnak be. A beszélgetések során megfogalmazott vélemények, állítások, hiányok három fő téma köré csoportosulnak: ideológia, a nők és a munka, a nők szociális hálója.




A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai Andrási Gábor művészettörténész, Bán András művészettörténész, Csatlós Judit muzeológus, kurátor, Fabricius Anna, fotó- és videóművész, a 2023. évi díj nyertese és Kertész László művészettörténész voltak.
A Kassák kortárs művészeti díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű megvalósítására fordíthat. A nyertes pályamű június 20-án kerül nyilvánosságra; a Kassák Múzeum önálló kiállítás formájában 2025-ben mutatja be.

A nyertes mű kihirdetése és egyben a díjátadó esemény időpontja 2024. június 20. csütörtök, 17 óra, helyszíne a Kassák Múzeum.

A díjátadót követően 18 órakor nyílik meg a tavalyi nyertes, Fabricius Anna  Itt a munka, hol az otthon? című kiállítása. 

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek létrehozásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott.

 

2024.06.03