magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

NŐÍRÓK TŰZKÖZELBEN

NŐÍRÓK TŰZKÖZELBEN
Újvári Erzsi, 1920-as évek, PIM-Kassák Múzeum

2022. március 17. 18:00 - 19:00

NŐÍRÓK TŰZKÖZELBEN 

Földes Györgyi, irodalomtörténész tárlatvezető előadása a CSODÁLATOS TÖRTÉNET? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban.

Újvári Erzsi, aki Kassák Lajos húga volt, fiatalon, szinte gyermekfejjel került be a magyar avantgárd mozgalomba, s vált A Tett és a Ma egyik legtehetségesebb alkotójává - ebből a "tűzközeliségből" költőként, s főként költőnőként sok előnye, ugyanakkor számos hátránya is származott. Munkásságát, s vele együtt az avantgárd lapokhoz csatlakozott többi (csekély számú) nőíró tevékenységét járja körül az előadás arra keresve a választ, hogy milyen fórumokon és szerepekben juthattak szóhoz a nők az avantgárdban és miért tudunk még ma is keveset az aktivitásukról? 

Földes Györgyi (1970) a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle főszerkesztője.  Főbb kutatási területei közé tartozik a 19-20. századi francia irodalom, a modern és kortárs magyar irodalom, az avantgárd, gender- és testelméletek.  


Az eseményen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English