FINISSZÁZS // Költészet és performansz

Image

FINISSZÁZS // Költészet és performansz

2021. október 15., 20:00 – 22:00
FINISSZÁZS – LADIK KATALIN PERFORMANSZÁVAL

A "Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva" című kiállítás záróeseménye
Kürti Emese kurátori tárlatvezetése után, Ladik Katalin "A víz emlékezete" című multimediális performansz-előadásával búcsúzunk a Kassák Múzeum időszaki kiállításának gazdag anyagától

Ladik Katalin (1942, Újvidék) költő, előadóművész és színésznő írott versei mellett hangkölteményeket és képverseket alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok létrehozója és vokális előadója. Vizuális munkáinak jelentős részét (képverseket, kollázsokat, mail-art alkotásokat, hanglemezeket) nagy nemzetközi gyűjtemények őrzik. Számos hatvanas-hetvenes évekbeli performanszát és hangköltészeti előadását rögzítő videó és fotó szerepel időszaki kiállításunkon, melynek záróeseményén kivételes élményben lehet része a látogatóknak.


„Ebben a hanginstallációban a hangköltészetemet szeretném hallhatóvá tenni, de nem csak hallhatóvá, hanem "láthatóvá" is tenni. A hanghullámokat "rezonálóvá" változtatom a víz emlékezetében a kimatikus szoftver segítségével, amely a hangom hatására a víz felszínén lévő részecskék rezgését szimulálja. Ez tükör, betekintés egy rejtett világba. Tanúi lehetünk, ahogyan a hangom hangfrekvenciái különböző mandalaszerű, színes formákat képeznek a víz felszínén, majd ezeket a víz alkotta színes ábrákat, azaz víz emlékét visszacsatolom a hang forrására a számra és az arcomra vetítve." (Ladik Katalin)

Kiállítótermünk befogadóképessége véges, ezért a beengedésnél előnyt élvez az, aki regisztrál a kassakmuzeum@pim.hu email címen!