magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

KASTÉLYTÚRA ÓBUDÁN

KASTÉLYTÚRA ÓBUDÁN
Az óbudai Zichy-kastély homlokzata

2021. szeptember 19. 15:00

A ZICHY-KASTÉLY KALANDOS TÖRTÉNETE

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében idén is ingyenes épülettörténeti sétán mutatjuk be a Kassák Múzeumnak otthont adó óbudai Zichy-kastélyt. 

A későbarokk stílusban, 1746 és 1756 között épült, Bebó Károly szobraival díszített kastély csak rövid ideig állt az eredeti pompájában: a Zichy-család tulajdonában, az örökös nélkül maradt Zichy Miklós (1709-1758) halála után az óbudai birtok a kastéllyal együtt visszaszállt a bécsi uralkodóra. A lényegében 1766 óta állami kezelésben lévő, katonai, gazdasági és különféle társadalmi funkciókat betöltő épület egykori berendezéséről, belső tereinek használatáról, díszítéséről − a hol narancsfáknak, majd később a selyemgombolyító üzem eperfáinak helyet adó barokk díszkert kinézetéről −, nem maradtak fenn pontos leírások, csupán néhány korabeli metszet.  
A sétán kísérletet teszünk a hajdani állapotok felidézésére, valamint bemutatjuk azt is, hogy az 1970-es években miként alakították a kastélyt múzeummá és mi a jelenlegi funkciója. 

Az épülettörténeti séta ingyenes, a Kassák Múzeum kiállításait belépőjeggyel lehet megtekinteni.

Gyülekezés az Óbudai Fő térről megközelíthető Zichy-kastély udvarán, a Kassák Múzeum bejáratánál. A sétát Márton Zsófia, a Kassák Múzeum munkatársa vezeti.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu


PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English