ÓBUDAI KULT.ÉJ

Image

ÓBUDAI KULT.ÉJ

2020. augusztus 1., 18:00 – augusztus 2., 00:00

Idén augusztus 1-jén egy kora délutántól késő éjszakáig tartó kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat. A III. kerületi kulturális helyszínek – amelyek között múzeumok, galériák, kávézó, sörkert és könyvtár is található – összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Ez lett az Óbudai Kult.Éj!

A Kassák Múzeum két tárlatvezetéssel várja az Óbudai Kult.Éj látogatóit:


17:00 Kassák! – A Kassák Múzeum állandó kiállítása

A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait. Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerében és gazdag szépirodalmi, publicisztikai munkásságában szemléltető ábrák segítik eligazodni a látogatót. Az egyes témakörök még több illusztrációval és magyarázó szöveggel digitális formában is tanulmányozhatók.

18:00
Mattis Teutsch – Avantgárd és konstruktív realizmus

Mattis Teutsch János (1884–1960) munkássága a huszadik század első évtizedeinek expresszionizmusával összefüggésben vált ismertté. A brassói művészt az első világháború idején Kassák Lajos fedezte fel a magyar avantgárd számára, gra kái meghatározták a budapesti Ma folyóirat arculatát, és Kassák önálló kiállításokon is szerepeltette alkotásait. Mattis Teutsch a húszas évek első felében a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom egyik nemzetközi hírnevű művésze lett. Később a művészettörténet-írás fókuszába is életművének ez a szegmense került, az 1930-as évek végétől haláláig tartó időszakban készített munkáira kisebb gyelem irányult. A Kassák Múzeum kiállítása Mattis Teutsch kései művészetéhez kínál új olvasatot.

Kiállításainkban Szeredi Merse Pál művészettörténész kalauzolja az érdeklődőket.

A Kassák Múzeum 2020. augusztus 1-jén 10-től 22 óráig tart nyitva.

JEGYÁRAK
Teljes árú: 1.000 Ft, 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.
Az egyszer megváltott belépőjegyek érvényesek a programban résztvevő összes múzeum és egyéb helyszín látogatására. A belépőjegyek az egyes helyszíneken vásárolhatók meg. A III. kerületi kedvezmény erre a rendezvényre nem érvényes. Néhány program, foglalkozás költségtérítéses, ezeket az adott intézmények külön jelezik felületeiken.

Az Óbudai Kult.Éj további programjairól a rendezvény weboldalán és Facebook-oldalán értesülhetnek.