GORGONIKUS VISELKEDÉS?

Image

GORGONIKUS VISELKEDÉS?

2019. szeptember 19., 20:00 – 22:00
Hogyan lesz egy festményből szánkó? Ki aggat piszkos zoknikat egy szobor belsejébe Párizsban?

Ilyen, és ehhez hasonló - a Gorgona-csoportra jellemző - abszurd humorral átitatott kérdésekre ad választ a hatvanas években működő, zágrábi művésztársaságról szóló dokumentumfilm.
A jugoszláv művészeti élet emblematikus csoportosulásának történetét Josip Vaništa, Đuro Seder, Ivan Kožarić, valamint Matko Meštrović, egykori Gorgona tagok elbeszélésein keresztül ismerhetjük meg. A művészeti akciókról, kiállításokról készült eredeti felvételek mellett olyan személyes hangvételű történeteket hallhatunk, melyek segítségével nemcsak mélyebb bepillantást nyerhetünk a művészcsoport tagjainak szerteágazó munkásságába, hanem a kollektív alkotói tevékenységüket jellemző, sajátos „gorgonikus viselkedés” fogalmáról is képet alkothatunk.

Gorgona, dokumentumfilm, 2012, 52 perc, rendező: Ana Marija Habjan
nyelv: horvát, felirat: angol

A vetítés előtt a GORGONA 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Sasvári Edit művészettörténész tart rövid tárlatvezetést.

A vetítés és a tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható.A múzeum és a tárlatvezetések látogatása az óbudai lakosok számára ingyenes.