magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

Kiállításmegnyitó

Kiállításmegnyitó

2018. október 26.

Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban 

2018. október 26. – 2019. március 31. 

Megnyitó: 2018. október 26. (péntek) 17.00–19.30 
Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1.) 

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. Kiállításunk e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte. 

A megnyitón köszöntőt mond Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere, a kiállítás főtámogatója és Lénárt Zsuzsanna, a kiállítást támogató Flamand Kormány Delegációjának kirendeltségvezetője.

A megnyitó után a kurátorok magyar nyelven bemutatják a kiállítást, ezt követően angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés kezdődik az avantgárd folyóiratok nemzetközi hálózatairól Hubert van den Berg (Univerzita Palackého, Olomouc), Adriaan Gonnissen (Mu.Zee, Oostende), Balázs Eszter (PIM–Kassák Múzeum), Dobó Gábor (PIM–Kassák Múzeum) és Szeredi Merse Pál (PIM–Kassák Múzeum) részvételével. 

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál 
Design: Rudas Klára 

A kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – Bús Balázs polgármester és a Flamand Kormány Képviseletének támogatásával valósult meg. 

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – NKFIH, K–120779 számú, „Kassák Lajos avantgárd folyóiratai interdiszciplináris megközelítésben (1915–1928)” című kutatási projektjéhez kapcsolódóan készült.

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English