magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

Záró tárlatvezetés az Elképzelni egy mozgalmat kiállításon

Záró tárlatvezetés az Elképzelni egy mozgalmat kiállításon

2017. január 12. 18:00 - 19:00


Záró tárlatvezetés az
Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten című kiállításon

Időpont: 2017. január 12. (csütörtök), 18.00-19.00

A kiállítás január 15-ig (vasárnap) még látogatható!

A tárlatvezetést Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál, a kiállítás kurátorai, valamint Rudas Klára, a kiállítás designere tartják.


Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten


Ma című folyóirat és köre egy elképzelt mozgalom valóságos intézményeként jelent meg a magyar kulturális életben az első világháború és a forradalmak Budapestjén, 1916 és 1919 között. Kassák Lajos és művésztársai az „új kultúra” megteremtőiként tekintettek magukra, amelynek ideológiáját nem csupán manifesztumokban, hanem egy sokrétű intézményen keresztül kívánták közvetíteni a társadalom felé. A kiállítás négy téma felvetésével azt mutatja be, hogy Kassák és köre a huszadik század eleji művészeti színtéren milyen kulturális és társadalmi ambíciókkal és kommunikációs technikákkal akarta kijelölni pozícióját a korabeli magyarországi nyilvánosságban.

A kiállítás a Kassák Múzeum Kassák Lajos avantgárd folyóiratait bemutató sorozatába illeszkedik, amelynek első része 2015-ben, A Tett  indulásának századik évfordulóján, Jelzés a világba: háború ∩ avantgárd ∩ Kassák címmel nyílt meg. A mostani kiállítás szintén korabeli forrásokra, javarészt a Kassák Múzeum gyűjteményére  támaszkodva,  az első világháború és a forradalmak kontextusában mutatja be a „pesti Ma” működését. A két kiállítás fókusza azonban eltérő, ahogy A Tett és a Ma profilja is különbözött egymástól. Míg A Tett esetében a lap antimilitarista megnyilatkozásait olvastuk össze a korban uralkodó „háború kultúrája” dokumentumaival, addig a Ma esetében egy részben imaginárius, részben ténylegesen létrejött avantgárd művészeti mozgalom intézményesülésének kísérletét vizsgáljuk.

Bővebb információ a kiállításról itt érhető el. 

A tárlatvezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.
Jegyárak: 600 ft (teljes árú) / 300 ft (kedvezményes)
További információk jegyárainkról és az igénybe vehető kedvezményekről itt.

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English