magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

Szubjektíven Kassákról - Kövesdy Pál

Szubjektíven Kassákról - Kövesdy Pál
Kassák Lajos, 1928 (Pécsi József felvétele, részlet)

2012. október 17.

Szubjektíven Kassákról


A Kassák Múzeum a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tárlatvezetéseket kínál Szubjektíven Kassákról címmel. Az előadások hangsúlyozottan szubjektívek, mert a felkért közéleti szereplők, a társművészetek területéről vagy más tudományterületekről érkezett előadók saját munkásságuk és tevékenységük kapcsán beszélnek Kassákról.

A sorozattal a múzeum arra szeretne rámutatni, hogy Kassák művészeti és szerkesztői tevékenysége, valamint az általa egykor felvetett kérdések ma is élő és érvényes megközelítései társadalom és kultúra kapcsolatának. Emellett az a célunk, hogy Kassák életművét és jelentőségét egyéni, nem megszokott szempontok szerint mutassuk be. Szeretnénk elérni, hogy a Kassák-értelmezések a kortárs jelenségekhez kötődően jelenjenek meg.

Az első előadás vendége: Kövesdy Pál

Időpont: 2012. október 17., szerda 17.00
Helyszín: Kassák Múzeum

Belépődíj:
Teljes árú: 600 Ft
Kedvezményes: 300 Ft

Kövesdy Pál (Budapest, 1923)
Opera- és koncerténekesként Magyarországon, Európában (1945–56), később az Egyesült Államokban és a nagyvilágban lépett föl. Első galériájában, New Yorkban a Continent Fine Art Gallery-ben 1964-től kortárs francia művek közvetítésével foglalkozott. 1966-tól kezdett gyűjteni a hazai modernizmus, a korai avantgárd művészeitől, elsősorban magyar alkotóktól (Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Tihanyi Lajos, Etienne Beöthy, Victor Vasarely, Vajda Lajos, Korniss Dezső, André Kertész, Mattis-Teutsch János, Uitz Béla), valamint orosz és kelet-európai művészektől (František Kupka, Sonja Delaunay, Strzeminsky, Ivan Meštrović). 1975-ben New York galéria-központjában, a Madison Avenue-n nyitott galériát, Kövesdy Galéria néven. A korai modernizmus és avantgárd maradt a fő profilja. Művészetközvetítői tevékenységében, írásaiban, előadásaiban, interjúiban Kövesdy a hatvanas évek óta a korai magyar avantgárd, többek között Kassák nemzetközi jelentőségének az elismertetésén dolgozott.

Az előadás a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Támogató:
Nemzeti Kulturális Alap

Az előadásról készült videófelvétel átmenetileg technikai okok miatt nem tekinthető meg.

Galériák

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English