KIS KÖNYV HALDOKLÁSUNK EMLÉKÉRE

Image

KIS KÖNYV HALDOKLÁSUNK EMLÉKÉRE

2021. november 17., 09:33 – 2022. február 16., 09:34
ÚJRA ITT AZ EHETI! ÚJ PODCAST!

Kassák életének újabb fejezetével ismerkedünk új podcast sorozatunkban. A KIS KÖNYV HALDOKLÁSUNK EMLÉKÉRE prózái és naplójegyzetei is NAGY ZSOLT hangján szólalnak meg, és továbbra is heti folytatásokban tesszük közzé a PIM Spotify csatornáján. S hogy miről szól?

A könyv a második világháború utolsó évében, a németek bevonulásától Budapest ostromáig tartó sötét és kilátástalan időszakban keletkezett. A körülményekről Kassák így ír: "A néma, hosszú haldoklás folyamata indult el. Nem élet volt ez, már csak jelenlevés, nem találtam meg a segítő közösséget, s az itt következő kis könyv szövegét valahonnan a legmélyebb énemből ástam ki a komor, nyugtalanító éjszakákban. Azt mondhatnám, prózai költemények, amik a régmúlt gyermekkor emlékeit idézik, s a jelentől szenvedő lélek sóhajait rögzítik le a papíron. Nem okos tartalom ez, de talán őszinte, mély emberi megnyilatkozás. Kötetlen líra, amit csak az alkotás belső törvényei fegyelmeznek és tartanak össze. Nem tanító írás, hanem rokont kereső szavak gyűjteménye, üzenet embertől emberhez, hangulatok, amik a szív mélyéről fakadtak fel.

A könyv második fele naplójegyzetek. Inkább az értelemhez szólnak, mint az első rész, de ezek sem külső megfigyelések. Hogy az egészről milyen véleménye lesz az olvasónak, nem tudhatom előre, annyi azonban bizonyos, hogy magamat adtam bennük azért, hogy megközelítsem a művészi tökéletességet, s azért is, hogy rokonérzést váltsak ki azokból, akik áttekintik a fehér papírlapokra vetett fekete betűimet.

Íródott 1944 májusától 1944 karácsonyáig. S most itt állok egy új világ küszöbén, még fáradtan kicsit a riadalmaktól, de sok jóra való szándékkal a jövőre."
 

A könyv soron következő fejezeteit ITT hallgathatod meg!

Iratkozzatok fel a PlayerFM-re is ITT!
 

Szerdánként tartsatok velünk és Kassákkal!
Ha tetszik, ne habozzatok megosztani másokkal is!