magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Online múzeum

HORGÁSZBOTTAL ÉS ANÉLKÜL – KASSÁK HALAI

HORGÁSZBOTTAL ÉS ANÉLKÜL – KASSÁK HALAI
Kassák és Gró Lajos a Dunán, 1938 k., Gönci (Frühof) Sándor felvétele, Kassák Múzeum Grafika: Thury Lili

2021. augusztus 5-12.

SÉTA A PERIFÉRIÁKON: Kassák HELY>TÖRTÉNET>EK!

Minisorozatunkban valóban a "perifériákon sétálunk": új szemszögből, topográfiai megközelítésből vizsgáljuk Kassák életének helyszíneit. Mai bejegyzésünkben Kassák újabb szenvedélye kerül terítékre: a halak, s még inkább a horgászat magányos vagy társas eseményei és helyszínei. Tartsatok velünk és Kasival a Duna-partra!

Kassák Lajos horgászengedélye, Kassák Múzeum
Kassák Lajos horgászengedélye, Kassák Múzeum


HORGÁSZBOTTAL ÉS ANÉLKÜL – KASSÁK HALAI


Az év folyamán több bejegyzésünk is foglalkozott Kassák horgászszenvedélyével. A remek horgászportrék mellett ugyanis Kassák kedvenc pecabotja, iszákja, horgászigazolványai is a múzeum gyűjteményében vannak. Kassák önéletrajzi írásaiban, “Mutterkának” írt fiktív leveleiben, kései költészetében egyaránt kiemelt hangsúlyt kap a téma. Közismert tény, hogy nemcsak békásmegyeri kis házából járt ki rendszeresen a Dunához, hanem a soroksári Duna-ágon, nyaralások alkalmával Drégelypalánkon is szívesen horgászott, szigligeti tartózkodása alatt pedig a Balaton partján is gyakran üldögélt.  Versidézet helyett hallgassátok meg az Anyám címére levélregény egy ideillő részletét a Séta a perifériákon című zenés felolvasóestből, Hajdu Tibor tolmácsolásában.

Kassák horgászik,1938 k., Gönci (Frühof) Sándor felvétele, Kassák Múzeum
Kassák horgászik,1938 k., Gönci (Frühof) Sándor felvétele, Kassák Múzeum


A horgászó Kasi alakját a fotók mellett Haár István, a Munka-kör egyik aktív tagjának visszaemlékezésével idézzük meg:
„1930 és 40 között volt egy olyan időszak, amikor hétről hétre együtt jártunk horgászni. Én hamar és jól elsajátítottam e tudományt is, és Kasi még nyaralásai alkalmával is magával hívott, s vagy hétvégére vagy pár szabadnapra lelátogattam Drégelypalánkra, ahol abban az időben nyaraltak. Így a soroksári Duna-ág mellett a palánkai nagy-Dunában is kivetettük horgunkat. Élményszámba mentek az esti horgászásaink, amikor hal nem volt, de Kasi olyan csodálatos mesélő kedvében volt, hogy a világmindenségről, a bolygókról, a csillagokról és magáról a Földről tartott nekem előadást. Meghatódtam és megilletődtem azon, hogy Kassák – aki e területeknek nem volt képzett embere – mindent mennyire felérez, mennyire tud, ismer.
    Egy szezonra a szentendrei Diófa utcában béreltek lakást Kasiék. Én naponta biciklivel kimentem ekkor hozzájuk, s reggel jöttem vissza. A horgászás mellett felejthetetlen estéket jelentettek a művészeknél tett látogatások. Modok Mária, Kmetty és mások éltek akkor ott, s a házukban vagy kertjükben töltött esték, valamint a Rab Ráby vendéglő fehér asztala mellett hallgatott művészi viták életre szóló élményt és ismeretet adtak.
    Simon Jolán tragikus halála is egy közös horgászás élményével rögződött bennem. Egy vasárnap a soroksári Duna-ágban fogta ki élete legnagyobb halát, egy pontyot Kasi. Jöttünk a csónakon ki a partra, és hazafelé a vicinálison arról beszélt, hogy mit fog szólni ehhez a nagy halhoz felesége. És másnap tudtam meg, hogy hazaérkezve találta holtan Jolánt, aki megmérgezte magát.”
(Kassák horgászbottal és anélkül, In: Kortársak Kassák Lajosról, PIM, 1975, 115.)

Kassák Lajos: Halas csendélet, 1950-es évek, papír, tus, toll, Kassák Múzeum
Kassák Lajos: Halas csendélet, 1950-es évek, papír, tus, toll, Kassák Múzeum
   

Szikra Renáta
  

Eddigi bejegyzéseink:
A MUTTER
KASSÁK NAPI SZIESZTÁJA
HÉTHÁZ
VÉRVÖRÖS CSÜTÖRTÖ
K
LAKBÉRSZTRÁJKOK - CSÁNGÓ UTCA 3.
ANGYAL BANDI
SIMON JOLÁN ÉS A LÁTHATATLAN SZERKESZTŐI MUNKA
A BÉCSI Ma ÉS A MAGYARORSZÁGI HATÁRELLENŐRZÉSEK
NAGY PIROSKA HÉTVÉGI KIRÁNDULÁSA GÖDÖN ÉS HORÁNYBAN
A GÖDI FÉSZEK
TUTÓ
KASSÁK SÍREMLÉKE
DÜHÖS MÚZEUMI TÁRGY
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English