SÉTA A PERIFÉRIÁKON - KASSÁK-EST AZ A38 HAJÓN

Image

SÉTA A PERIFÉRIÁKON - KASSÁK-EST AZ A38 HAJÓN

2021. április 13., 22:00 – április 30., 20:08

"MI TALPUNKRA SZÖGEZTÜK AZ ORSZÁGUTAKAT
S A NAP JÖTT VELÜNK AZ ÜRBEN ARANY MÉRFÖLDLÁBAKON"


Kassák Lajos egy 1918-as verse után Séta a perifériákon címmel rendezzük meg az Árnyjátékok sorozat áprilisi eseményét az A38-on. A címválasztás Kassák életművének központi problémájára utal, vagyis a peremhelyzetek felfedezésére, az átmenetiségre, a marginális szituációk kutatására. A több, mint hat évtizeden át húzódó, tematikusan és hangütésében is rendkívül változatos életmű ismert darabjaiból ugyanúgy válogatunk, mint az irodalomtörténeti emlékezetből teljesen kihullott költeményekből. A megidézett vers- és prózarészletek – stílusbeli eltérések ellenére – mind a rögzítetlenség, a mozgásban levés, az időből kihullottság vagy a felfordulás tapasztalatát elevenítik meg.
Az estet Kassák ismert költeményéből, a “sétálóversnek” is nevezett A ló meghal a madarak kirepülnek című szövegéből vett idézetek szövik át. A műben négy olyan térszerkezet fedezhető fel, amely az egész életműben vissza-visszatér, és így további, akár évtizedekkel később keletkezett versek is rendelhetők hozzá: a bejárható külvárosi táj; a csavargásra invitáló utak; a klasszikus toposz szerint a változást és az állandóságot egyaránt szimbolizáló vizek (Kassáknál elsősorban a Duna és a Balaton); valamint a forradalom, az ellenállás terei; Budapest utcái.

Kassák Csavargók, alkotók című esszéjében azokról a hozzá hasonlóan autodidakta művészekről ír, akik “kiszakadtak a hétköznapok dzsungeléből és ők azok, akik átvergődni segítenek bennünket életünk külső és belső útvesztőin. Megátalkodott rendbontók és új törvényfogalmazók egyszemélyben.” Kassákkal köztes tereket járunk be, amelyek egyszer otthonosak, máskor fenyegetőek; hol vonzóak, hol menekülésre késztetnek. Együtt csavargunk a magyar avantgárd központi figurájával éjszaka a külvárosokban és gyalogszerrel Európa országútjain. Sztrájkoló munkások ezreivel bezúdulunk a körutakhoz, és felszedjük az utcakövet. Hajón rejtőzve menekülünk a Dunán, hogy majd évtizedekkel később pecabottal a kezünkben órákig nézzük a mindig mozgásban lévő folyót.


A szöveget válogatta és szerkesztette: Dobó Gábor és Szikra Renáta, a Kassák Múzeum munkatársai.

Az est során közreműködnek Hajdu Tibor és Hunyadi Máté színészek, illetve DJ Lee n’gum és az ATMO zenekar.
A zenekar tagjai:
Usztics Péter - gitár
Antal Gábor - billentyű
Gyarmati Gábor - basszusgitár
Baki József – dobok

Az A38 Hajó és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös zenei-irodalmi estjét ITT lehet visszanézni!

Jó szórakozást!