magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. májuskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
17.1
18.2345678
19.9101112131415
20.16171819202122
21.23242526272829
22.3031
Oktatás

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA PEDAGÓGUSOKNAK

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA PEDAGÓGUSOKNAK

2022. március 9. 16:00 - 17:00

Bemutatjuk új, középiskolásoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, amely a múzeum aktuális, CSODÁLATOS TÖRTÉNET? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című kiállításához kapcsolódik.

A BEMUTATÓ ÓRA időpontja és helyszíne:
2022. március 9., szerda 16:00-17:00
Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)


A kiállítás a magyar avantgárd két, kevésbé ismert alakja, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművén keresztül vizsgálja a művészet és társadalom kapcsolatát, az első világháború kitörésétől a harmincas évek végéig tartó időszakban. Személyükben olyan alkotókat ismerhetünk meg, akik a fikciót és a valóságot, az utópiát és a politikát, a művészetet és az életmódot átjárható területekként képzelték el. 

Legkésőbb a gimnázium 11-12. osztályában (de valójában már az általános iskolai években) központi kérdés a pályaválasztás, a jövőkép, a házasság, a gyermekvállalás és az ezekkel kapcsolatos fantáziák, szorongások, motivációk: “hol kéne dolgoznom, mihez van kedvem/tehetségem, miből fogok megélni? És kivel fogom megosztani a hétköznapjaimat?” Hogyan küzdjük majd le a problémákat, milyen életstratégiákat követünk?  Alternatív történelemóránkon a diákokkal saját dilemmáik felől közelítjük meg ezeket a kérdéseket, a művészpár életének tükrében. A foglalkozáson érintjük a társadalmi szerepekkel kapcsolatos korabeli -és gyakran még ma is velünk élő- sztereotípiákat, a láthatatlan munka kérdéskörét, a gyermekszegénység, valamint az alternatív iskolamodellek kérdését.
A diákokkal közösen azt is megvizsgáljuk, hogy az iskola intézménye hogyan válhat a motiváció és a szenvedély felébresztésének közegévé.  Legfőbb kérdéseink a foglalkozáson: milyen tényezők és feltételek befolyásolják az önmagunkkal kapcsolatos jövőképünket, milyen értékek mentén hozunk döntéseket, valamint hogyan tudjuk formálni annak a jövőnek a kereteit, amiben örömmel élnénk? 
A foglalkozás dialógusra, szövegértelmezésre és kreatív szövegalkotásra épülő elemein felül a diákok alkotó, kézműves technikákat is elsajátítanak.    

Az elsősorban középiskolásoknak ajánlott 90-120 perces foglalkozások a Kassák Múzeum épületében zajlanak, a múzeum nyitvatartási idejében.  


Minimális csoportlétszám 4 fő.
Maximális csoportlétszám 25 fő.


A foglalkozásokon dokumentációs céllal esetenként fotó- és videófelvétel készül.

A (diák) belépőjegy ára: 400 Ft / fő és ezen felül a foglalkozás díja: 5000 Ft.
Kísérőtanárok számára a belépés ingyenes. 

A III. KERÜLETI ISKOLÁK SZÁMÁRA AZ ÖNKORMÁNYZAT JÓVOLTÁBÓL A FOGLALKOZÁSOK INGYENESEK. 

VIDÉKI CSOPORTOK SZÁMÁRA LEHETŐSÉG VAN IGÉNYBE VENNI A MÁV INGYENES UTAZÁSI KEDVEZMÉNYÉT
:  Vidékről érkező csoportjaink számára fogadónyilatkozatot küldünk, amellyel igény- be vehető a MÁV ingyenes utazási kedvezménye. 2013. április 1-étől a MÁV új feltételeket vezetett be az iskolák számára az ingyenes utazás igénybe vételéhez.  Kérjük, hogy legalább 10 nappal az utazás előtt küldjék el nekünk a fogadónyilatkozatot annak érdekében, hogy azt kitöltve visszaküldhessük, és ezzel az iskola az utazás bejelentési kötelezettségének az előírt 7 nappal korábban eleget tudjon tenni.
Kérjük, hogy az új feltételeknek megfelelő fogadónyilatkozat űrlapját töltsék ki, és küldjék vissza nekünk a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címre.

Regisztráció / kapcsolat: kassakmuzeum@pim.huPIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English