RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA PEDAGÓGUSOKNAK

Image

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA PEDAGÓGUSOKNAK

2022. március 9., 17:00 – 18:00
Bemutatjuk új, középiskolásoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, amely a múzeum aktuális, CSODÁLATOS TÖRTÉNET? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című kiállításához kapcsolódik.

A BEMUTATÓ ÓRA időpontja és helyszíne:
2022. március 9., szerda 16:00-17:00
Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)


A kiállítás a magyar avantgárd két, kevésbé ismert alakja, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművén keresztül vizsgálja a művészet és társadalom kapcsolatát, az első világháború kitörésétől a harmincas évek végéig tartó időszakban. Személyükben olyan alkotókat ismerhetünk meg, akik a fikciót és a valóságot, az utópiát és a politikát, a művészetet és az életmódot átjárható területekként képzelték el.

Legkésőbb a gimnázium 11-12. osztályában (de valójában már az általános iskolai években) központi kérdés a pályaválasztás, a jövőkép, a házasság, a gyermekvállalás és az ezekkel kapcsolatos fantáziák, szorongások, motivációk: “hol kéne dolgoznom, mihez van kedvem/tehetségem, miből fogok megélni? És kivel fogom megosztani a hétköznapjaimat?” Hogyan küzdjük majd le a problémákat, milyen életstratégiákat követünk? Alternatív történelemóránkon a diákokkal saját dilemmáik felől közelítjük meg ezeket a kérdéseket, a művészpár életének tükrében. A foglalkozáson érintjük a társadalmi szerepekkel kapcsolatos korabeli -és gyakran még ma is velünk élő- sztereotípiákat, a láthatatlan munka kérdéskörét, a gyermekszegénység, valamint az alternatív iskolamodellek kérdését.
A diákokkal közösen azt is megvizsgáljuk, hogy az iskola intézménye hogyan válhat a motiváció és a szenvedély felébresztésének közegévé. Legfőbb kérdéseink a foglalkozáson: milyen tényezők és feltételek befolyásolják az önmagunkkal kapcsolatos jövőképünket, milyen értékek mentén hozunk döntéseket, valamint hogyan tudjuk formálni annak a jövőnek a kereteit, amiben örömmel élnénk?
A foglalkozás dialógusra, szövegértelmezésre és kreatív szövegalkotásra épülő elemein felül a diákok alkotó, kézműves technikákat is elsajátítanak.

Az elsősorban középiskolásoknak ajánlott 90-120 perces foglalkozások a Kassák Múzeum épületében zajlanak, a múzeum nyitvatartási idejében.


Minimális csoportlétszám 4 fő.
Maximális csoportlétszám 25 fő.


A foglalkozásokon dokumentációs céllal esetenként fotó- és videófelvétel készül.

A (diák) belépőjegy ára: 400 Ft / fő és ezen felül a foglalkozás díja: 5000 Ft.
Kísérőtanárok számára a belépés ingyenes.

A III. KERÜLETI ISKOLÁK SZÁMÁRA AZ ÖNKORMÁNYZAT JÓVOLTÁBÓL A FOGLALKOZÁSOK INGYENESEK.

VIDÉKI CSOPORTOK SZÁMÁRA LEHETŐSÉG VAN IGÉNYBE VENNI A MÁV INGYENES UTAZÁSI KEDVEZMÉNYÉT
: Vidékről érkező csoportjaink számára fogadónyilatkozatot küldünk, amellyel igény- be vehető a MÁV ingyenes utazási kedvezménye. 2013. április 1-étől a MÁV új feltételeket vezetett be az iskolák számára az ingyenes utazás igénybe vételéhez. Kérjük, hogy legalább 10 nappal az utazás előtt küldjék el nekünk a fogadónyilatkozatot annak érdekében, hogy azt kitöltve visszaküldhessük, és ezzel az iskola az utazás bejelentési kötelezettségének az előírt 7 nappal korábban eleget tudjon tenni.
Kérjük, hogy az új feltételeknek megfelelő fogadónyilatkozat űrlapját töltsék ki, és küldjék vissza nekünk a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címre.

Regisztráció / kapcsolat: kassakmuzeum@pim.hu