magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. májuskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
17.1
18.2345678
19.9101112131415
20.16171819202122
21.23242526272829
22.3031
Oktatás

GORGONIKUS ZENEISÉG JOHN CAGE MŰVEI NYOMÁN

GORGONIKUS ZENEISÉG JOHN CAGE MŰVEI NYOMÁN

2019. december 13. 18:00 - 20:00

John Cage, a háború utáni avantgárd törekvések ikonikus, nagy hatású zeneszerzője. A korban forradalmian újszerű életművét meghatározta a kísérletezés, a véletlenszerűség és a játékosság. Cage – kitágítván a zene lehetőségeit az emberi környezet különböző hangjainak bevonásával –a mindennapok banális mozzanatait, hangélményeit emelte be/olvasztotta be a komolyzene kánonjába. Ez irányú törekvései párhuzamba állíthatóak időszaki kiállításunk témájával, a zágrábi neoavangárd Gorgona-csoport működésével, sajátos humorral és abszurditással átitatott „gorgonikus” eszmeiségükkel.
Mindez nem véletlen, hiszen a 60-as évek jugoszláv „félnyugati” kulturális közege nyitottnak mutatkozott a művészet legfrissebb tendenciái iránt, s így Cage neve is többször felbukkant a különböző zágrábi zenei eseményeken, maguk a Gorgona tagok is jól ismerték munkásságát. A zeneszerző 60-as években írt, szabadon interpretálható, s ezáltal folyamatosan változó darabjaiban a közönség nem csak a „gorgonikus viselkedés” zenei megfelelőjét tapasztalhatja meg, hanem maga is az alkotási folyamat résztvevőjévé válhat.

A koncerten John Cage művei és John Cage szellemiségére és az itt kiállított „gorgonikus” művekre reflektáló új darabok szólalnak meg. A zenék közös vonása, hogy megvalósulásukhoz elengedhetetlen a szerző-előadók és a közönség kreatív együttműködése!

A koncert előadói és társszerzői: Szigetvári Andrea – mindennapi tárgyak és elektronika, Baráth Bálint – mindennapi tárgyak és elektronika, Láposi Dániel – ütőhangszerek.

A koncertet megelőzően a GORGONA 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Kürti Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat.

Belépőjegy a helyszínen váltható 1500 Ft (felnőtt) illetve 1000 Ft-ért (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu címen lehet.

A belépő a koncertet megelőző tárlatvezetésre és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Kép: Láposi Dániel, Szigetvári Andrea, Baráth Bálint / Fotó: Kováts Jázon
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English