Múzeumok Éjszakája 2013

Image

Múzeumok Éjszakája 2013

2013. június 22., 18:00

Múzeumok Éjszakája 2013

Időpont: 2013. június 22., szombat
Helyszín: Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.

Programok:


16.00- MADI élményműhely gyerekeknek
A foglalkozáson a kortárs geometrikus képzőművészet egyik jelentős irányzatával, a MADI mozgalommal ismertetjük meg az érdeklődőket a kiállításhoz kapcsolódó közös játék során. A MADI művészcsoport tagjainak vezetésével a színes, geometrikus alapformákból álló kirakós játékból izgalmas forma- és színritmusú alakzatokat lehet összeállítani. A látás, tapintás, érzékelés finomítása mellett a játék a logikai összefüggések felismerését is segíti, erősíti a térlátást és ezen keresztül a matematikai készségeket is fejleszti.

17.30– Szubjektíven Kassákról - Saxon Szász János képzőművész
Beszélgetőtárs: Dárdai Zsuzsa

A Kassák Múzeum a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tárlatvezetéseket kínál. A Kassák által egykor felvetett kérdések, művészi, szervezői és szerkesztői tevékenysége ma is élő és érvényes megközelítései társadalom és kultúra kapcsolatának. A sorozat legfőbb célja, hogy lehetőséget adjon Kassák életművének személyes nézőpontból való megközelítésére és a kortárs jelenségekhez kötődő értelmezésére.
Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János a MADI csoport tagjai és MADI Univerzum - 20 éves a Mobil MADI Múzeum című kiállításunk rendezői.

19.00 - 20.00 Soharóza: Metamorfózis
Régizene mai fejjel és vice versa
A Soharóza kísérleti kórus (zenei vezető: Halas Dóra) 2008-ban jött létre az éneklés műfaját kreatív módon kezelő, a hagyományos kóruséletből kitörni vágyó félamatőr énekesekből. A kórustagok legújabb zenei kutatásukban az idősíkok közötti kapcsolatot vizsgálják: a régizene korabeli alkotóinak és hallgatóinak, illetve a mai, kortárs kóruszene hallgatóságának a gondolkodásmódját vetik össze. Erre utal a címben jelzett "metamorfózis" kifejezés. Az eredmény egy-egy régizenei mű átértelmezése a „mai fül” számára, és fordítva, olyan 20. századi kórusművek interpretációja, amelyek magukban hordozzák a régi korok alkotói elveit, gondolatait.
soharoza.hu

Kiállítások:

Kassák!
A múzeum állandó kiállítása Kassák Lajos (1887-1967) szerkesztői, művészi, művészetszervezői tevékenységét mutatja be.

MADI Univerzum - 20 éves a Mobil MADI Múzeum
A MADI meghatározó dél-amerikai előzménye a „konstruktív univerzalizmus” néven ismert irányzat. 1946-ban Buenos Airesben Carmelo Arden Quin és társai, Martin és Ignacio Blaszko, Rhod Rothfuss, Estaban Eitler, Gyula Kosice, bejelentették a MADI mozgalom elindítását. Művészeti programjukat a poligonalitás (sokszögűség), a mozgás koherens érvényesítése, valamint a művészet minden műfajában a szisztematikus építkezés határozta meg. A MADI a kubizmus, a fauvizmus, a futurizmus, a dada, a szürrealizmus, az orosz szuprematizmus és a konstruktivizmus örökségét viszi tovább. A mozgalom mára hatalmas, egész Európát behálózó csoporttá nőtte ki magát, amelynek tucatnyi országban vannak követői.
Saxon Szász János és Dárdai Zsuzsa Párizsban 1991-ben találkoztak először MADI-művészekkel, köztük Carmelo Arden Quinnel. Mivel a MADI alapteóriájának bizonyos elemei rokonságot mutatnak Moholy-Nagy László és Péri László művészi gondolkodásával, elhatározták, hogy kortárs magyar konstruktív és geometrikus művészeket is bekapcsolnak a nemzetközi mozgalomba. Így jött létre a MADI magyar szekciója. Első kiállításukat 1993-ban rendezték a Kassák Múzeumban. A mostani kiállítás a MADI mozgalom közel hetven éves történetéből mutat be egy válogatást.
Nyitva: 2013. szeptember 8-ig

Belépő:
A programokon a Múzeumok Éjszakája karszalag megvásárlásával lehet részt venni.
A karszalag ára gyerekeknek (6-18 év) 600 Ft, felnőtteknek 1500 Ft.
A megvásárolt karszalaggal a Múzeumok Éjszakája rendezvény összes többi programja is látogatható.
A karszalag árával azt a múzeumot támogatja, amelyikben megvásárolja!

Az esemény a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap