magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. májuskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
17.1
18.2345678
19.9101112131415
20.16171819202122
21.23242526272829
22.3031
Oktatás

Múzeumok Éjszakája 2013

Múzeumok Éjszakája 2013

2013. június 22. 16:00

Múzeumok Éjszakája 2013

Időpont: 2013. június 22., szombat
Helyszín: Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.

Programok:


16.00- MADI élményműhely gyerekeknek
A foglalkozáson a kortárs geometrikus képzőművészet egyik jelentős irányzatával, a MADI mozgalommal ismertetjük meg az érdeklődőket a kiállításhoz kapcsolódó közös játék során. A MADI művészcsoport tagjainak vezetésével a színes, geometrikus alapformákból álló kirakós játékból izgalmas forma- és színritmusú alakzatokat lehet összeállítani. A látás, tapintás, érzékelés finomítása mellett a játék a logikai összefüggések felismerését is segíti, erősíti a térlátást és ezen keresztül a matematikai készségeket is fejleszti.

17.30– Szubjektíven Kassákról - Saxon Szász János képzőművész
Beszélgetőtárs: Dárdai Zsuzsa

A Kassák Múzeum a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében a mai kor kérdéseire reflektáló, Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tárlatvezetéseket kínál. A Kassák által egykor felvetett kérdések, művészi, szervezői és szerkesztői tevékenysége ma is élő és érvényes megközelítései társadalom és kultúra kapcsolatának. A sorozat legfőbb célja, hogy lehetőséget adjon Kassák életművének személyes nézőpontból való megközelítésére és a kortárs jelenségekhez kötődő értelmezésére.
Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János a MADI csoport tagjai és MADI Univerzum - 20 éves a Mobil MADI Múzeum című kiállításunk rendezői.

19.00 - 20.00 Soharóza: Metamorfózis
Régizene mai fejjel és vice versa
A Soharóza kísérleti kórus (zenei vezető: Halas Dóra) 2008-ban jött létre az éneklés műfaját kreatív módon kezelő, a hagyományos kóruséletből kitörni vágyó félamatőr énekesekből. A kórustagok legújabb zenei kutatásukban az idősíkok közötti kapcsolatot vizsgálják: a régizene korabeli alkotóinak és hallgatóinak, illetve a mai, kortárs kóruszene hallgatóságának a gondolkodásmódját vetik össze. Erre utal a címben jelzett "metamorfózis" kifejezés. Az eredmény egy-egy régizenei mű átértelmezése a „mai fül” számára, és fordítva, olyan 20. századi kórusművek interpretációja, amelyek magukban hordozzák a régi korok alkotói elveit, gondolatait.
soharoza.hu

Kiállítások:

Kassák!
A múzeum állandó kiállítása Kassák Lajos (1887-1967) szerkesztői, művészi, művészetszervezői tevékenységét mutatja be.

MADI Univerzum - 20 éves a Mobil MADI Múzeum
A MADI meghatározó dél-amerikai előzménye a „konstruktív univerzalizmus” néven ismert irányzat. 1946-ban Buenos Airesben Carmelo Arden Quin és társai, Martin és Ignacio Blaszko,  Rhod Rothfuss, Estaban Eitler, Gyula Kosice, bejelentették a MADI mozgalom elindítását.  Művészeti programjukat a poligonalitás (sokszögűség), a mozgás koherens érvényesítése, valamint a művészet minden műfajában a szisztematikus építkezés határozta meg. A MADI a kubizmus, a fauvizmus, a futurizmus, a dada, a szürrealizmus, az orosz szuprematizmus és a konstruktivizmus örökségét viszi tovább. A mozgalom mára hatalmas, egész Európát behálózó csoporttá nőtte ki magát, amelynek tucatnyi országban vannak követői.
Saxon Szász János és Dárdai Zsuzsa Párizsban 1991-ben találkoztak először MADI-művészekkel, köztük Carmelo Arden Quinnel. Mivel a MADI alapteóriájának bizonyos elemei rokonságot mutatnak Moholy-Nagy László és Péri László művészi gondolkodásával, elhatározták, hogy kortárs magyar konstruktív és geometrikus művészeket is bekapcsolnak a nemzetközi mozgalomba. Így jött létre a MADI magyar szekciója. Első kiállításukat 1993-ban rendezték a Kassák Múzeumban. A mostani kiállítás a MADI mozgalom közel hetven éves történetéből mutat be egy válogatást.
Nyitva: 2013. szeptember 8-ig

Belépő:
A programokon a Múzeumok Éjszakája karszalag megvásárlásával lehet részt venni.
A karszalag ára gyerekeknek (6-18 év) 600 Ft, felnőtteknek 1500 Ft.
A megvásárolt karszalaggal a Múzeumok Éjszakája rendezvény összes többi programja is látogatható.
A karszalag árával azt a múzeumot támogatja, amelyikben megvásárolja!

Az esemény a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Galériák

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English