A mérkőzés után az ellenségek barátokká válnak?

Image

A mérkőzés után az ellenségek barátokká válnak?

2013. február 27., 19:00
A Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum tisztelettel meghívja Önt
Jeremy Deller: Az orgreave-i csata (Ki egyet sért, mindenkit sért, 2001) című kiállításához kapcsolódó programjára:

A mérkőzés után az ellenségek barátokká válnak?
Az újrajátszás és a csapatjátékok szerepe csoportok közötti konfliktusok kezelésében

Meghívott vendégek:
Balassa Bálint, magyar irodalom szakos középiskolai tanár, mediátor
Bisztrai Márton, kulturális antropológus, az ELTE doktorandusza

Időpont: 2013. február 27. szerda, 18.00
Belépődíj: 600 Ft / 300 Ft

Az előadás a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Jeremy Deller a Nagy-Britanniában népszerű újrajátszás (reenactment) segítségével és filmre vételével próbálja megérteni és árnyaltabban láttatni az 1984-es bányász sztrájkok eseményeit. Meghívott előadóink az újrajátszás és a csapatjátékok konfliktus-kezelésben játszott szerepéről beszélnek a filmhez kapcsolódóan, de saját tapasztalataik alapján.

Balassa Bálint előadásáról:
A konfliktuskezelő tréningek olyan egyszerű készségeket gyakoroltatnak velünk, amelyek nélkül nem jutottunk volna el odáig, hogy egy konfliktuskezelő tréningen üljünk. Hol is tanulunk konfliktuskezelést? Mi a szerepe a drámának, az újrajátszásnak vagy átélésnek a konfliktuskezelési stratégiánk kialakításában? Hogyan használható ez a modell a hétköznapi konfliktuskezelésben?

Balassa Bálint magyar irodalom szakos középiskolai tanár, mediátor, jelenleg egy világszervezet továbbképzési intézetében dolgozik trénerként és képzésfejlesztőként. Elsősorban konfliktuskezeléssel és mediációval foglalkozik. Tréningjeit multikulturális közönségnek tartja a világ különböző pontjain.

Bisztrai Márton előadásáról:
„A rögbi egy fegyverek nélküli ütközet. Majd néhány perccel a mérkőzés után az ellenségek barátokká válnak!” – állítja a mondás. Azonban mi történik akkor, ha a pályán olyanok találkoznak, akik a valóságban egymással véres konfliktusban álló közösségek tagjai? Erre kerestük a válaszokat egy budapesti nemzetközi program keretében, ahol izraeli és palesztin fiatal rögbi játékosok töltöttek el közösen egy hetet.

Bisztrai Márton, kulturális antropológus, kutatásának központi eleme a palesztin keresztény és muszlim közösségek lokális viszonyainak vizsgálata. Tudományos munkája mellett az első palesztin rögbi csapat, a Beit Jala Lions egyik alapítója. Eddigi eredményeit egy tudományos-ismeretterjesztő könyvben Hit, Fegyverek, Szüzek. Keresztények Palesztinában címmel publikálta 2012-ben.

Támogató: NEMZETI KULTURÁLIS ALAP