magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. májuskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
17.1
18.2345678
19.9101112131415
20.16171819202122
21.23242526272829
22.3031
Kiállítás

Albert Ádám: Minden a mienk!

Albert Ádám: Minden a mienk!
Albert Ádám: Minden a mienk! (Biró Mihály pénztárcája), 104 x 74 cm, zselatinos ezüstbromid (baritált fotópapír), 2018 (Eredeti tárgy a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona)

2018. március 28. - július 1.

ALBERT ÁDÁM: MINDEN A MIENK!

Megnyitó: 2018. március 28. szerda, 18:00

A kiállítást megnyitja: Böcskei Balázs politológus
Kurátor: Csatlós Judit

Megtekinthető: 2018. március 29. – július 1.

Böcskei Balázs megnyitó beszéde itt található

Albert Ádám egy konkrét történelmi szituáción keresztül vizsgálja, miképpen kapcsolódnak össze a politikai, a gazdasági és a művészeti ideák egy társadalmi utópia megteremtése érdekében. A kiállítás fókuszában az 1919-es budapesti május elseje áll, amikor egy napra óriási színpaddá változott a főváros. A korabeli esemény programszerűen kidolgozott látványa, a monumentális építmények és a képzőművészeti alkotások esztétikailag egy új világ reprezentációját fogalmazták meg. Albert a történeti kutatás azon elemeire reflektál, melyek az egyenlőség és a kollektivizmus eszméjét jelenítették meg a szimbolikus térben. A Kassák Múzeumba készített installáció a klasszikus modernizmus letisztultságát és funkcionalizmusát megidézve az esztétika és ideológia közti bonyolult kötelékre irányítja a figyelmet.

A címként választott Minden a mienk! kifejezés eredetileg Ady Endre Magyar jakobinus dala című vers záró soraiban szerepel. A Margitsziget megnyitásakor – ami pár héttel korábban még a polgári elit számára fenntartott zárt park volt – szintén ez az idézet fogadta a közönséget 1919 áprilisában. A francia forradalmi hagyomány és a gazdaságpolitikai intézkedés társítása rávilágít arra, hogy a propaganda az új társadalom létrehozásának eszközévé vált, amely segítségével széles körben kívánták terjeszteni a radikális baloldali politizáláshoz kapcsolódó eszméket.

Albert 2010-ben doktorált a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ezt megelőzően a Károli Gáspár Egyetem történelem szakán végzett. 2007-ben a közép-európai művészek körében meghirdetett Essl fődíjasa volt, jelenleg az MKE egyetemi docense, a Művészeti- és Művészetelméleti Szakkollégium igazgatója.

A kiállításhoz készült  betűtípust Katyi Ádám tipográfus korabeli feliratok alapján tervezte.

A kiállítás a Kassák Múzeum Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban című kutatási- és kiállítási programjában valósult meg.

A kiállítás támogatója a Kisterem Galéria és a Nemzeti Kulturális Alap.


Kurátor asszisztens: Kisbajcsi Fanny
Tipográfia: Katyi Ádám
Kiállítási arculat: Hoffmann Boldizsár, Máté Dániel, Mrkobrad Marko
Fordítás: Sipos Dániel
Olvasószerkesztő: Kőrösi Zsuzsanna
Kommunikáció: Bene Zsófia, Szabó Barbara

Köszönet: Baji Etelka, Demeter Zsuzsanna, Gál Vilmos, Gaskó Jutka, Filó Mihály, Hanzlik Pál, Juhász Márton, Katona Anikó, Kósa Antal, Kudász Gábor Arion, Lukács Fanni, Miszlai Edit, Nagy Zita, Sándor Tibor, Szatmári Csilla, Tamási Miklós, Zalka Imre

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English