A SELYEMBLÚZTÓL A MUNKÁSNADRÁGIG,avagySZAGGASSUK SZÉT A HARISNYÁT!

Image
A SELYEMBLÚZTÓL A MUNKÁSNADRÁGIG,avagySZAGGASSUK SZÉT A HARISNYÁT!

Március 8. a nemzetközi nőnap: a női egyenjogúság és a szabad munkavállalás ünnepe. Mai bejegyzésünkben szemelvényeket olvashattok a századelő jelentős magyarországi, feminista és munkásmozgalmi folyóiratából, emellett pedig − képekkel és videóval illusztrálva −, megmutatjuk nektek, hogyan tudtok harisnyából kitűzőt horgolni. Hogy jön a képbe a harisnya? A huszadik század elején a haladó szellemű lányok minden kötöttségtől szabadulni akartak, így a testet gúzsba kötő kényelmetlen ruházattól, például a fűzőtől és a harisnyától is. Készítsünk a szétszaggatott harisnyák emlékére vidám nőnapi kokárdát!

Az újrahasznosítást célzó „Csináld magad!” technikák egyik kedvelt anyaga a pólófonal, amelyből horgolt, kötött munkák születhetnek. . Most azt mutatjuk be, hogyan lesz a régi, lyukas, párját vesztett zoknikból és a szakadt harisnyákból remek fonál, amelyből kitűzőt is készítettünk, egyszerű rongy-bogyó díszítéssel. A maradékokból,textildarabkákból kialakuló gombócokat sokoldalúan használhatjátok, lehet belőlük például fülbevaló, nyaklánc vagy kulcstartó.

1. lépés: A harisnya / zokni felvágása

A fenti  videóban egy mosásban összement zoknin szemléltetjük a fonal létrehozásának folyamatát. Nincs más dolgunk, mint körkörösen, kb. 1 centiméteres csíkban felvágni a zoknit, mintha csak egy almát hámoznánk. Az első néhány centis csík után próbaképpen húzzuk meg a fonalat: ha túl vékonyra vágtuk, foszladozni és szakadni kezd. De túl vastagra sem érdemes darabolni, mert akkor nagyon sok alapanyagra (kiszolgált zoknira, harisnyára)  lesz szükségünk.

(Kivétel persze, ha kifejezetten extra vastag fonalat szeretnénk, például “kézzel horgolt” munkákhoz . A kézzel horgolásnál nem horgolótűvel, hanem az ujjainkkal dolgozunk!)

A zokni vagy harisnya sarkánál egyszerűen vágjuk le a sarkot, és folyamatosan haladjunk az ollóval az orrészig! A végén határozott mozdulattal nyújtsuk ki az így nyert  fonalat, hogy elérje a végleges hosszúságát!

 

A harisnyák felvágása ugyanúgy történik, mint a zoknik esetében. Figyelem: a harisnyafonal színe mindig a harisnya visszája lesz! A videó utáni képen néhány mintát mutatunk, hogy azt is láthassátok, hogy a különféle anyagú, textúrájú, mintájú harisnyákból milyen fonal lesz. Izgalmas felfedezés és kísérletezés kezdődhet, hiszen  az anyagok általában kicsit másképpen viselkedhetnek, mint amire eredetileg számítunk.

 

 

2. lépés: Horgolás

Az egyszerű kitűzőhöz két alapvető horgolási minta ismerete szükséges: tudni kell a rövidpálca és a varázskör kialakításának technikáját.

Ha még nem tanultál horgolni, ezeket az egyszerű kezdő fogásokat számos youtube-videóban bemutatják, például itt: https://www.youtube.com/watch?v=4jRZE3gFYrg

 

Mi egy varázskörrel kezdünk, ami hat szemből áll, majd a következő körben minden szembe duplán öltünk két rövidpálcát. Ha elkészült a második kör, kész is a kitűzőnk alapja!

A harisnyafonalakhoz 4-es horgolótűt használtunk, de mindig a fonal vastagságához illőt kell választani: ha túl kicsi a feje, a fonalunk folyton lecsúszik, és túl szoros lesz; ha túl vastag a tű, a horgolás nem lesz szép feszes.

A harisnyafonalak általában jóval rugalmasabbak, mint a hagyományos vagy a pólófonalak, mivel az anyaguk sokkal elasztikusabb. Ha túl szorosra húzzátok, a horgolás összeugrik!

3. lépés: Színes rongygombóc készítése

A kitűző ékét, a színes gombócot a fonalak lehulló maradékaiból készítjük, mégpedig úgy, hogy a darabkákat kicsit összegyúrjuk a kezünkben, majd tűvel elkezdünk átölteni rajtuk. Próbáljuk minden alkalommal más irányból átszúrni és jól meghúzni (de nem elszakítani) a cérnát; így egy idő után a maradék anyag szabályos kis gömbbé alakul az öltéseink nyomán.

 

A korábban horgolt kis fészekbe vagy kehelybe helyezzük a kész gombócot, és néhány  öltéssel hátulról varrással rögzítjük.. Már csak egy biztosítótűre lesz szükségünk és hordhatjuk a kitűzőnket!

***********************************************************

És most következzen néhány érdekesség a magyarországi nőmozgalom történetéből!

A magyarországi feminista mozgalom fejlődése a 20. század elején rendkívül fontos állomáshoz érkezett: 1904-ben megalakult a Feministák Egyesülete, amelynek tagjai az 1896-ban alakult Nőtisztviselők Országos Egyesületéből váltak ki. 1907 januárjában pedig a Feministák Egyesülete és a Nőtisztviselők Országos Egyesülete közösen indította útjára a két szervezet közös folyóiratát, A Nő és a Társadalom címmel.

 

Innen elérhető az összes (!) lapszám: http://mtda.hu/NET.html

 

A Nő és a Társadalom folyóirat 1907 és 1913 között jelent meg, Bédy-Schwimmer Rózsa főszerkesztésében. A folyóirat számos, a maga idejében tabudöntögetőnek számító témával foglalkozott:  egyebek között  politikával, a nők munkavállalásának és oktatásának kérdéseivel, a családi élettel és az egészségügyi, szexuális felvilágosítással. A cikkek a nők jogi, oktatási, munkaerőpiaci, politikai és társadalmi egyenlőségéért szálltak síkra: cselekvésre, aktivitásra, társadalmi szerepvállalásra buzdították az olvasókat.

 

Bédy-Schwimmer Rózsa a lap főszerkesztője

 

A lapban megjelent írások olyan, máig aktuális problémákat tárgyaltak, mint az üvegplafon-szindróma, azaz a munkabérrel kapcsolatosan tapasztalható nemi diszkrimináció. De szó esett a cikkekben  , a patetikusan magasztalt, csak a szavak szintjén elismert  anyaságról (amelynek valódi megbecsülését, védelmét sürgették), írtak a gyermekbántalmazás és a prostitúció megtűrésének kérdéséről. (Akkoriban −hasonlóan a mai helyzethez −, a prostituáltakat büntették a futtatók helyett, azokat pedig, akik a prostitúció szolgáltatását igénybe vették, egyáltalán nem szankcionálták.) A nemi felvilágosítással, a szexualitás kérdéskörével foglalkozó cikkek sokszor nagy ellenállást váltottak ki a közönség körében; előfordult, hogy a szülők emiatt eltiltották  a lányokat az újság olvasásától.

Kevésbé okoztak felháborodást az egészséges öltözködést, a testmozgást, a higiéniát szorgalmazó írások.

 

 

A folyóirat rendkívül nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ne csupán a hazai, hanem a nemzetközi viszonyokkal is megismertesse az olvasókat: rendszeresen számoltak be a nemzetközi nőjogi és munkásszervezetek tevékenységéről.. A lapszámok szerkezete hasonlított a külföldi nőmozgalmi újságokéhoz: hosszabb véleménynyilvánító és rövidebb információközlő cikkek váltották egymást, ezek között recenziókat, könyvajánlókat, olvasói leveleket is találunk. A lapszámokat az egyesületek aktuális beszámolói, munkaprogramjai, valamint az irodalmi rovat zárta le. Idővel általánossá váltak a folyóirat  élén a rövidebb közlemények és felhívások, amelyek a külföldi nőmozgalom eredményeiről vagy pedig a FE és a NOE aktuális munkaprogramjáról, illetve 1912-1913-ban a  kilátásba helyezett választójogi reformról, az azzal kapcsolatos tárgyalásokról osztottak meg információkat.

 

Ha részletesen is érdekel A Nő és a Társadalom története, akkor ezeken a linkeken olvashatsz utána: https://archivnet.hu/a-magyarorszagi-feminista-mozgalom-elso-hivatalos-lapja-a-no-es-a-tarsadalom-1907-1913

2021.03.07