KAVARGÓ KÉPZELET, AVAGY TUSMERÍTETT TÁJAK

Hamarosan itt a 2023-as év vége, az ünnepek, és az utolsó napok a suliban. Bár közel a szünet, mégis a rohanás, a kapkodás, vagy az utolsó pillanatos ajándékvásárlás belezavarhat az ünnepváró hangulatba. A karácsonyi készülődés jegyében egy igazi lelassulós alkotói élményt, ajándékötletet szeretnénk mutatni nektek: a tusmerítés technikáját. Nem csak az alkotófolyamat élvezetes, de általában a végeredmény is varázslatos. A kavargó tustól átitatott papírból füzetborítót, könyvjelzőt, vagy akár képeslapot is készíthettek, amivel a családtagjaitokat és a barátaitokat is meglephetitek. Ez egy igazán egyedi és személyes ajándék. Kisérletezésre fel!
Image
tusmerített kép

Mire lesz szükséged hozzá?
- A5 és akár kisebb méretű papírlapok (minimum 120-180 grammos akvarell vagy famentes műszaki rajzlap)
- tál (inkább lapos, hogy a tus ne süllyedjen hamar az aljára: ilyen a tepsi, az előhívótál, de a célnak sok minden megfelel)
- tus (fekete mindenképpen legyen, de ha vannak színes tusok, az is fel tudja dobni a kísérletezést)
- vékonyabb típusú ecsetek
- kis tégelyben egy kevés (pár csepp) testápoló és folyékony szappan összekeverve
- 3-4 db félbehajtott A5 méretű papír összehajtva (a füzet belső lapjaihoz)
- cérna, tű
 

 

A tus a távol-keleti művészet és írástechnika ősi, fontos eszköze. A tusmerítés eljárásánál a festék véletlenszerűen árad és terjed a vízben. Az alakulását valamennyire befolyásolhatjuk, de az alkotás mégis ösztönös, a végeredmény pedig esetleges lesz.
 
Hogyan fogj hozzá?
Engedj egy kevés vizet a tálba. Egy kis tégelyben keverj össze pár csepp testápolót és folyékony szappant. Ezt  a tégelyt és az ehhez való ecsetet készítsd ki az egyik oldalra (a bal kezedhez), a fekete tust és egy másik ecsetet pedig a jobb kezedhez (vagy fordítva). Helyezz a közelbe több papírlapot, hogy kéznél legyenek a merítésnél: óvatosan, de gyorsan kell majd a papírt kivenni a tálból. A papírok szárításához szükséged lehet egy külön tálcára is.
 

Először az egyik kezeddel mártsd az ecsetet a tusba, és pöttyints egyet a víz felszínére. A másik kezeddel mártsd a másik ecsetet a testápolós tégelybe, majd érintsd meg finoman a tusozott víztükröt. Látni fogod, hogy a szappanos-testápolós anyag taszítani fogja a tust. Így koncentrikus köröket alkothatsz. Ezt a játékot megismételheted többször is. Szabálytalanabb formákat is létrehozhatsz: például az ecsettel finoman át is szelheted a szabályosabb alakzatokat. Engedd, hogy szabadon vigyen a képzeleted és áradjon a tus!
 

 

 

Ha megtetszik a víztükrön létrejött forma, fogj egy papírt, és finoman helyezd rá a vízre, épphogy csak ellepje, majd 5 másodperccel később emeld ki a lapot. Fordítsd meg, és látni fogod, ahogy a vízben alkotott tusképed átkerült a papírlapra! Minél hamarabb helyezd vízszintes pozícióba a lapot, és hagyd száradni.

Ne ess kétségbe, ha esetleg elsőre nem olyan a végredmény, amilyet vársz. Ha készen vagy az első papírpróbával, kezdd elölről a folyamatot, hiszen gyakorlat teszi a mestert! Kísérletezz azzal, hogy minél többféle mintázatú merített papírod legyen, és aztán válogathass a könyvjelző- és füzetborító-verziók közül. Merülj el a véletlenszerű, kavargó formáidban!

Tipp: Érdemes a vizet kicserélni, illetve a továbbiakban színes tusokat is használni, ha kéznél vannak. Jó tudni, hogy a színes tusok halványabbak lesznek a papíron, de így is feldobhatják a mélyfekete formákat. Ehhez mindenképpen használj másik ecsetet!
Azzal is játhatsz, hogy a még vizes papírlapra csepegtetsz egy-egy színes tus pöttyöt, ami finoman szétterjed majd a lapodon.

Minket az általunk készített tusmerített papírok mintái tájképekre, domborzati térképekre, szigetekre emlékeztetnek.Te mit látsz bele a saját alkotásaidba? Ha van kedved, bele is festhetsz az örvénylő formákba, kiegészítheted őket.
 

Ha megszáradtak a tusmerített papírok, akkor érdemes azokat kis ideig vastagabb könyvek alá tenni, préselni, mielőtt belevágsz a füzet és könyvjelző készítésbe.
A füzetborítóhoz válassz ki egy neked tetsző mintázatú papírt. Szükséged lesz még cérnára, tűre, ceruzára és a belívekhez lapokra (3-4 darab, összehajtott A5 méretű nyomtatópapír).

Hajtsd össze a tusmerített papírt, amelyet a borítónak szánsz, majd a papírlapokat is. Illeszd össze a borítót és a belíveket. Nyisd ki a füzetet középen, és ceruzával rajzolj a hajtás vonalára három pontot: egyet középen, illetve egyet-egyet jobb és bal szélen is. Mindhárom ponton szúrd át a papírokat a tűvel. Ezeken a lyukakon tudod átbújtatni a tűt, és egy kb. 35 cm-es cérnával, pár öltéssel el is készítheted a füzetet.

 

Íme, készen van a füzet! Ha szeretnéd, hogy még személyesebb és egyedibb legyen az ajándék, akkor akár a füzet oldalaira is rejthetsz üzeneteket: használhatod a többi tus-textúrát, fotót, apróbb kollázsokat is elszórhatsz benne, bármit, ami szerinted tetszene a leendő gazdájának.

A maradék tusmerített papírból könyvjelzőt is készíthetsz, ami fontos kelléke lehet a téli éjszakákba nyúló olvasásoknak.
Jó alkotást és az ünnepekre jó pihenést kívánunk!

THURY LILI  PAPÍRMŰHELYE

 

2023.12.13