Itt a ráadás!Szőj titkos üzenetet a könyvjelzőbe!

Image
Itt a ráadás!Szőj titkos üzenetet a könyvjelzőbe!

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a papírszövés technikáját és azokat a képzőművészeket, akik ezzel foglalkoztak. A mostani folytatásból további inspirációt meríthettek.

Bemutatunk egy könyvjelzőt, amit  szintén a papírszövés technikája ihletett.  Készítsük el együtt a titkos üzenetet rejtő könyvjelzőt az egyedi füzetborítóink mellé!

image

A könyvjelzőhöz nem lesz szükségetek másra, csak papírra, vágóeszközre, néhány otthon heverő folyóiratra (képes újságra) és színes kartonra, amit szétvághattok.

Figyeljetek a biztonságra! A bevágások készítéséhez éles hegyű ollóra vagy sniccerre lesz szükség: ezek használatához mindig kérjétek felnőtt segítségét! 

Bemutató darabként egy egyszerűbb és egy bonyolultabb verziót is elkészítettünk:

image

(0. lépés: A munka megkezdése előtt gondosan tervezzétek meg az üzenetet! Hány betűből fog állni? Egy 6 betűs szóhoz 12 bevágásra lesz szükség.)

1. lépés: Keményebb papírból, kartonból vágjatok ki egy csíkot! Ez lesz a könyvjelző alapja! 

2. lépés: Egy centiméterenként ( a távolság attól függ, hogy milyen sűrűre tervezitek a szövést), vágjatok merőleges bemetszéseket! Vigyázzatok, hogy a széleket ne vágjátok át!  

image

3. lépés: Fűzzétek be a könyvjelzőbe a vékonyabb szalagot!

image

4. lépés: A papír előre-hátra mozgatásával írjátok / rajzoljátok / ragasszátok fel az üzenetet!  

Kész is az első könyvjelző!

A második könyvjelző hasonló módon készült. Két további lépést iktattunk be:

1. Az alapot bevontuk egy színes naptárból kivágott képrészlettel. Kitaláljátok, vajon melyik híres festmény reprodukcióját használtuk fel?

image

A vékonyabb csík két végéből nyilat csináltunk, így biztosan nem csúszik ki a keretből. A nyilakat − két apró téglalap széleit − a cikcakkal jelölt vonal mentén behajtva készítettük.

 

Kísérletezzetek bátran a különböző anyagokkal, méretekkel, színekkel és mintákkal! Küldjetek nekünk fotót az elkészült könyvjelzőről a kassakmuzeum@pim.hu címre!

2021.02.23