Ferencvárosi metropolisz és a kortárs neon bódé

A ferencvárosi Szabadsuli! programsorozat keretében tartottuk meg az „Építsünk fel egy várost” kihelyezett foglalkozásunkat IX. kerületi gyerekeknek. Egy novemberi péntek délután két új színes metropolisz is felépült a Konkáv Közösségi Tér falai között.
Image
Városmakett készítés

A foglalkozáson a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, a Ferencvárosi Tanoda és a Konkáv Közösségi Tér tagjai vettek részt. Ezekben a szervezetekben az a közös, hogy a kerületben élő fiatalok számára: megtartó közösséget, ingyenes foglalkozásokat, tanácsadást vagy akár rendszeres tanodaprogramot biztosítanak. 
 

Image
Városmakett készítés


A közös várostervezés előtt ráhangolódásként különböző épületeket nézegettünk: Kassák Lajos és Herbert Bayer kioszk-terveit, futurisztikus városi látképeket, Kaszás Tamás DIY bódéit és egyéb érdekes házakat. Olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy miből épül fel egy város? Mi teszi várossá az épületek együttesét?  Miféle dolgokat szeretünk egy városban? Mi fontos nekünk ott, ahol élünk? És mi az amin változtatnánk?

A közösségi tér hirtelen tervező irodává alakult, a IX. kerületi ifjú urbanisták sorolták a jobbnál jobb ötleteiket. Létrehoztak egy városkórust is, amely során különböző városi hangokat gyűjtöttek össze és szólaltattak meg: környéken élő macskákét, metró szignálját, bolti csengőt, beszélgetésfoszlányokat. Egy budapesti hétköznap reggel bőven megirigyelte volna ezt a hangkavalkádot. Miután összevetettük a városi létforma különböző tapasztalatait neki kezdtünk a tervek megvalósításának.
 

Image
Városmakett készítés


A városmakett-építéshez a gyerekek újrahasznosítható anyagokat, dobozokat, betűmatricát, színes papírokat és tollakat használhattak alapanyagként, ebből hozták létre a saját városrészüket.  A városnegyedek organikusan épültek, végül két metropolisz jött létre. Felhőkarcolók, lakótelepek, cipőgyár, sportpálya, kávézó, játszótér, orvosi rendelő és zöldséges is helyet kapott.
 

Image
Városmakett készítés


Az egyik modernista dohánybolt terve annyira inspirált néhány fiatal tervezőt, hogy a IX. kerületi mását hasonlóan konstruktivista szellemben, ám kicsit rikítóbb színvilágban modellezték.

Image
modernista kioszk terv

 

Image
Kioszk makett


Igazi közösségi alkotásban lehetett részünk: miközben az egyéni elképzelések mellett kollektív megoldásokat és kapcsolódásokat kerestünk, meséltünk, beszélgettünk és segítettünk egymásnak.
 

Image
Városmakett készítés
Image
Városmakett készítés

 

2022.11.16