Évbúcsúztató futurista recept-generátor

Image
Futurista konyha

Már csak pár óra és itt az újév. Nincs ötletetek a hajnali vacsorához? Állítsatok össze saját futurista receptet a mobilotokon és persze készítsétek is el! A posztban mutatjuk hogyan, ahol olvashattok a futurista konyhaművészetről is.

image

A recept-generátort erről a linkről eléritek, de mielőtt nekikezdtek a tervezésnek olvassátok át az alábbi rövid összefoglalót a futurista konyháról, eredeti receptekkel. 

 

A FUTURISTA KONYHA

A futurizmus a 19. század fordulóján született politikai és művészeti irányzat. Alapítója Felipe Marinetti, aki 1909-ben megjelent Futurista Kiáltványával „hivatalosan” is elindította a mozgalmat. A futuristák meggyőződése volt, hogy a művészet minden formáját el kell szakítani az elődeitől: nem a régiek munkáját kell folytatni, hanem  minden műalkotásnak egy a korábbiaktól teljesen eltérő műnek kell lennie. A futuristák ezt nem csak a képzőművészetre, hanem a szobrászatra, az építészetre, a divatra és a zenére is kötelező jelleggel érvényesnek tartották.

image

1930-ban Marinetti megjelentette a La Cunia Futurista (Futurista Szakácskönyv) című könyvét: ebben a műben Marinetti leírja, hogy a futurista elvek segíthetnek az olaszoknak abban, hogy a mindennapok minősége nagy mértékben javuljon: ehhez az olaszoknak „csupán”  az étkezési szokásaikat kell radikálisan megváltoztatniuk.

image

 

A futurista konyhának három egyszerű szabálya van.

Első Szabály: Fokozzuk az érzékeket!

Szabaduljunk meg az evőeszközöktől: együnk a kezünkkel!  Marinetti úgy gondolta, hogy az étkezésnek minden érzékszervünkre hatnia kell: a szagláson, a látványon és természetesen az ízlelésen kívül a tapintásnak is fontos szerephez kell jutnia, hogy a tányérunkon levő ételt teljes valójában megtapasztalhassuk. Használjunk illatanyagokat, parfümöket az étkezésnél, két fogás között előírt mennyiségű zenét is hallgassunk, ami segít eltűntetni az addig élvezett ízt, és “tiszta lapot” teremt a következő fogáshoz. 

image

Második Szabály: Tiltsuk be a tésztát!

Marinetti úgy gondolta, hogy a tésztától az olaszok kövérekké és puhányokká vállnak, noha egy egy olyan nemzet, aminek egy jövőbeli háborúra kell felkészülnie (Marinetti így gondolta) nem engedheti meg magának az eltunyulást. Marinetti szerint a tésztát minden olasz háztartásból ki kellene tiltani.

 

Harmadik szabály: Le a hagyományokkal! Éljenek a gépek!

Ahogy a művészet, úgy a konyhaművészet  területén is meg kell szabadulni a hagyományoktól, fel kell szabadulni a korábbi hatásoktól- vélték  az olasz futuristák.  Minden egyes ételnek a textúrák, az állag, a szagok és a látvány egy teljesen új élményének kell lennie. “Tálaljunk fel étvágygerjesztő élelmiszer szobrokat, melyek formájának és színének eredeti harmóniája táplálja a szemet és felcsigázza a képzeletet, mielőtt még az ajkakat is csábítaná.” Használjunk illatanyagokat, parfümöket, és használjuk a modern technika vívmányait! Például  “ […]ózon gépeket, amelyek az ózon illatát adják át a folyadékoknak és edényeknek; ultraibolya sugárzást kibocsájtó lámpákat amelyek […]; elektrolizálók a kivont gyümölcslevek stb. bontására annak érdekében, hogy egy ismert terméket használjanak egy új tulajdonságú, új termék előállítása érdekében; kolloid malmokat, amelyek lisztekhez, szárított gyümölcsökhöz, és diófélékhez, fűszerekhez stb. használnak; desztilláló készülékeket normál nyomás vagy vákuum alkalmazásával, centrifuga autoklávok, dialízis gépek. E készülékeknek tudományosnak kell lenniük, elkerülve a gőznyomás alatt lévő ételek főzésének tipikus hibáját, a magas hőmérséklet miatt megsemmisített hatóanyagokat (vitaminok stb.).” 

image
image

A könyvben valódi recepteket találhatunk, nagyon specifikus utasításokkal arra nézve, hogyan kell felszolgálni az adott menüt. Például:

 

Örökkévaló Pisztráng:

“A pisztrángot töltsük meg apróra vágott diófélékkel, süssük meg olívaolajban, majd borítsuk be nagyon vékony szelet borjú májjal.”

Vadászat a Mennyben:

“A mezei nyulat kakaóporral kevert habzóborban lassan főzzük, amíg a folyadék fel nem szívódik. Ezután merítsük egy percig bő citromlébe. Tálaljuk spenót és boróka alapú, bőséges zöld-szósszal és díszítsük a vadász halálos lövésére emlékeztető, ezüst színű cukorgolyócskákkal.”

Trombitarobbanás által tépett nyers hús.

Vágjon egy tökéletes kockát marhahúsból, vezessen rajta keresztül elektromos áramot, majd pácolja huszonnégy órán keresztül rumban, konyakban és vermutban. Másnap tálalja piros- és feketeborssal hóágyon. Minden falatot lassan egy percig kell rágni, és minden falat között maga a vendég generálja a trombitarobbanást. 

image


Alkossatok hát Ti is izgalmas futurista recepteket. Jó étvágyat és természetesen:

BOLDOG ÚJÉVET MINDENKINEK!!!!

2021.12.30