Csillagház a kastélyban (a Kassákban)

Szeptemberben első ízben látogattak meg bennünket a Csillagház Általános iskola diákjai, és tanárai. A SZÍN/TÉR/KÉP foglalkozáson megismerkedtünk a hideg és a meleg színekkel, kedvesen megkritizáltuk a Kassák-műveket, sőt, még az éppen üresen álló kiállítóteret is megtöltöttük a hangunkkal! Természetesen alkottunk is!
Image
Csillagház lead-kép
A Csillagház diákjai a Kassák Múzeumban

Már régóta lelkesen készültünk a Csillagházasok látogatására. A harmadik kerületi Csillagház Általános Iskola megalapítása óta biztosít nappali rendszerű iskolai nevelést-oktatást a halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott gyermekek számára. Az iskola tanulói között van aki mozgáskorlátozottsággal, enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékossággal, beszédfogyatékossággal, látás-, hallás- vagy magatartászavarral él együtt. A gyerekek mintegy fele nem beszél, és szinte minden tanulót érint a beszédkészség valamilyen rendellenessége.  

A foglalkozáson a gyerekekkel először a színek egyensúlyáról, egymáshoz való viszonyáról beszélgettünk, amit a műhelyben a napsugarak által megvilágított színes ablaküvegeken keresztül közvetlenül is megtapasztalhattuk. Az egyik játékos kísérletünk során mindenki kiválasztotta hova állna legszívesebben a teremben: ha a hideg színekkel ragyogó ablakhoz álltunk, akkor vacogtunk, ha a meleg színekben izzó ablakokhoz, akkor pedig úgy izzadtunk, mintha a nyári kánikula nem is ért volna véget.

Természetesen pár Kassák-mű is terítékre került: beszélgetünk arról, hogy kinek miért unalmas, illetve hogy másnak éppen miért lehet annyira izgalmas egy-egy alkotás!

Ezt követően még az emeleti kiállítótermet is meghódítottuk közösen! Nem túlzás, mert igazi diadal volt nekünk és a gyereknek is, ugyanis a kastély barokk lépcsőháza sajnos egyelőre nem akadálymentesített.

Fantasztikusan lelkes vendégeink a kiállítótérbe érkezve igazi kurátorokká alakultak át. Éles látásukkal és ösztönös szakértelmükkel az összes olyan Kassák-művet megtalálták az állandó kiállításban, amin valamiképpen megjelenik a színek és formák egyensúlya, vagy ahol éppen kizökkennek az egyensúlyból. Mivel az időszaki kiállítástermeiben éppen nem voltak műalkotások, rögtönzött kiabáló-kórust alakítottunk és a hangunkkal töltöttük meg az üres tereket.

A műhelybe visszatérve kis pihenő után mindenki kipróbálhatta, milyen lehet avantgárd alkotásokat létrehozni!  Az eredmények magukért beszélnek, zseniális alkotások születtek síkban és térben is. Természetesen lesz folytatás is, decemberben újra találkozunk!

2022.10.02