BOLYGÓTOJÁSOK

Ha tavaszi szünet és húsvét, akkor tojásfestés. Igen ám, de az igazi tyúktojta tojások díszitéséhez szakértelem kell, sokszor gyerekkézbe nem is engedik a felnőttek, mert kicsúszik és eltörik. Húsvéti papírműhelyünkben most egy olyan módszert mutatunk, amit még az óvodás korosztály is bátran használhat. Nagyon egyszerű az elkészítése és meglepően látványos a végeredmény. Próbáljátok ki velünk a sóakvarell készítést!
Image
Bolygótojások, akvarelltechnikával készített húsvéti dekoráció

Online műhelyünkben tehát egy új technikát, kísérletezős alkotófeladatot szeretnénk mutatni nektek: a sóakvarell technikáját. Ahogy a neve is mutatja a sókristályok és a vízfesték együttműködését használjuk ki. Hasonlóan izgalmas képeket hozhatunk vele létre, mint például Vaszilij Kandinszkij Különféle körök címet viselő, majdnem száz éves, de ma is izgalmas festménye.

 

Image
Vaszilij Kandinszkij: Különféle körök, 1926, Guggenheim Múzeum, New York

Vaszilij Kandinszkij: Különféle körök, 1926, Guggenheim Múzeum, New York















Mire lesz szükséged hozzá?  

– A4 es akvarell-lapok (minimum 120-180 grammos akvarell)
– befőttesüveg és különböző méretű ecsetek (befőttesüveg a víztartáshoz) 
– Anilinky vízfesték (művészellátókban kapható) 
– almaszeletelő (opcionális, az ovális tojásforma nyerésének érdekében) 
– színes szalagok és varrótű 
– asztali/étkezési só 
– olló, ceruza, radír

 

Image
Szükséges anyagok, eszközök



Az akvarell, vagy Anilinky vízfesték a víz hatására szétfolyik, a só hatására kristályosodik, ezt a tulajdonságát kihasználva készíthetünk vele kozmikus tájképeket, amelyeket jelen feladatban egy tojás formájában fogunk ábrázolni. Maga a feladat nem vesz sok időt igénybe, max. 60 perc alatt megvan az első lépéstől az utolsóig.   

Tipp: A tojások hátoldalára lehet húsvéti verset írni. Ha így döntenénk, azt még a legelején tegyük meg, hiszen utána a sós felület miatt nehéz lesz forgatni az elkészült galaktikus tojást.

Hogyan fogj hozzá?     

1. lépés
Nézd meg jól Kandinszkij festményét, és jegyezd meg, mennyiféle színű bolygó van, és hogy a kozmikus teret egy sötét háttér határolja. Mi nem a háttérrel fogjuk kezdeni az alkotást, hanem a legélénkebb és halványabb bolygók színeinek a felfestésével. Mindenekelőtt azonban rajzoljunk fel két tojásformát. Ha bizonytalan a kezed, akkor használhatsz almaszeletelőt, vagy más ovális alakú tárgyat. 

Tipp: Majdnem minden konyhában találsz almavágót, de ha épp nincs kéznél, érdemes segítséget kérni szülőktől, nagy testvértől. A tojások bármekkorák lehetnek, de arra érdemes figyelni, hogy minimum 2-3 cm széles legyen, mert csak akkor tud szépen elfolyni majd a vízfesték.

 

Image
Almaszeletelővel is lehet tojást rajzolni



2. lépés
Először alapozunk: próbáld kifesteni a tojást, de először csak vízzel! Ha megvagy, akkor elkezdhetsz belevinni a még nedves papírfelületbe színeket. Egyszerre csak kevés festéket vegyél fel az ecsetedre, mert a festék így is úgyis szétfolyik majd a felvizezett felületen.

 

Image
Először vízzel festünk!


 

Image
Először kevés festéket vigyél fel!


3. lépés
Fontos, hogy ne hagyd megszáradni az alkotásod! Próbálj minnél gyorsabban minél különbözőbb színekkel foltokat, vagy ovális formákat szabadkézzel megfesteni, majd szórj egy kis sót a felületükre. Nézd hogyan terjed szét a festék, először a víz hatására, majd a sóval hogyan kristályosodik. Igazán varázslatos folyamat!

 

Image
Vízfestékkel töltsük ki a tojás felületét!


 

Image
Vízfestékkel töltsük ki a tojás felületét!


 

Image
Sót szórunk a vízfestékes felületre!


4. lépés: 
Amikor már elég sok szín felkerült a tojásodra, vedd elő újra Kandinszkij képét. 
Figyeld meg, hogy a kozmikus köröket (bolygókat) hogyan határolja be az univerzum, a sötétség. Próbáld finoman körbekeríteni ezúttal kevés vízzel, és a legvékonyabb ecseteddel az eddig elfolyatott só- és színfoltokat. Nem fontos, hogy mindegyik körbe legyen kerítve, nyugodtan hagyj meg olyan részeket is, amelyeket egyszerűen érdekesnek, vagy szépnek találsz.    

Tipp: 
Az is teljesen természetes, hogy a sókristályok kicsit szétszóródnak a lapon, és ebből valamennyi lepereg. Ettől nem kell megijedni, mert a legalsó réteg, ahol a festék és a só találkozik, az megőrződik, tehát a kristályosodás nem tűnik majd el.
 

Image
Hátteret festünk a színes gomolygásnak


5. lépés: 
Ha kész vagy, és összhatásában már elég univerzum szerű a tojásod, akkor nem marad más hátra, minthogy kivágd, és felfűzd egy szalagra. Kedved szerint akaszthatod az ajtóra, ezzel várva a locsólokat, vagy feldíszitheted az asztali barkákat, virágokat is. Ha pedig verset is írtál rá, akkor húsvéti ajándékként is nagy örömet okoz majd!

 

Image
Már csak ki kell vágni!


 

Image
Fel is szalagozhatjuk.



 

SZÉP HÚSVÉTOT KÍVÁNUNK!

 

Image
Húsvéti díszítés




Papírműhelyünk bejegyzését Martincsák Kata készítette.

2024.03.28