ABSZTRAKT POP-UP KÉPESLAP

A téli szünetre egy izgalmas időtöltést ajánlunk nektek: megmutatjuk, hogyan lehet pop-up képeslapot készíteni, amit később el is küldhettek egy barátotoknak, ismerősötöknek vagy akár egy ismeretlennek!
Image
pop-up képeslap háromdimenziós absztrakt formákkal

VÁGJUNK BELE!

Pop-up technikát főleg mesekönyvekben láthattatok: az oldalpárok „kiugró” papírformákból állnak, így a képek kilépnek a háromdimenziós térbe. Érdekesség, hogy elsők között a bolygóállásokat szemléltették ilyen módon az 1800-as évek csillagászati könyveiben.  De ugorjunk pár évszázadot, és alkossuk meg a saját térbeli képeslapunkat, amelyet Kassák képarchitektúrái inspirálnak! Nem könnyű elkészíteni, de garantáltan látványos a végeredmény!

 

Image
papír, vonalzó, írószerek a munkához összekészítve


MIRE LESZ SZÜKSÉGED?

- 2 db különböző színű A4-es papírra (az ideális vastagság a 80 gramm és a fotókarton közötti lap) 
- színes papírmaradékokra (2-3 szín)
- sniccerre - vágóalátétre (segítség, ha vonalazott)
- vonalzóra
- ceruzára
- tollra (ha szeretnétek rá üzenetet írni)
- stiftes ragasztóra

 

Image
karton, vonalzó, ceruza a vátlat készítéshez


HOGYAN FOGJ HOZZÁ?

Hajtsd félbe az A4-es papírt, majd a szemléltető ábra mentén kezdd el kimérni a téglalapokat a vonalzóval, centiről centire! Jó, ha megpróbálsz  „tükörben” gondolkodni, és a középponttól (hajtás) ellenőrizd a helyes méreteket, hogy egyformák legyenek mindkét oldalon! Fontos, hogy pontosan mérj, mert akkor fog jól érvényesülni a térbeliség. A vízszintes vonalakat érdemes ceruzával megerősíteni, mert azokat kell majd bevágni. Praktikus, ha vannak halványabb függőleges segédvonalak is, amelyek segítenek a mérésben.
 

Image
A kartonra készített vázlat


Érdemes az útmutató ábra mellett az elkészült térbeli példát is nézegetni, hogy jobban el tudd képzelni, hogyan fog a síkból kiemelkedni ez a pár hasáb.
 

Image
A kartonból kiemelkedő absztrakt forma


Ha kimérted és megrajzoltad az ábrát, akkor kezdd el bekarcolni a sniccer életlenebb felével azokat a függőleges részeket, amelyek a vízszintes vonalakat határolják (a szemléltető ábrán fekete vonallal van jelölve) – ez segíteni fog abban, hogy ne törjön a papír, és könnyebben lehessen hajtani az előbukkanó formákat. 

Tipp: Figyelj arra, hogy csak karcold ezeket függőleges a vonalakat, és ne vágj bele!

 

Image
Sniccerrel karcoljuk a vázlatot.


A karcolást követően a kimért vízszintes vonalakat vágd be sniccerrel! Akár minden vágás után nézd meg, hogy ugranak ki a formák a papírból. Érdemes a folyamat legvégén a nem vonalazott felét használni a lapnak a kiugró formák megjelenítésére, így a ceruzanyomok sem lesznek zavaróak.

 

Image
Sniccerrel belevágunk a kartonba a vonalak mentén.
Image
Sniccer segítségével térbe emeljük a bemetszett formát.


Az elkészült pop-up képeslapot egészítsd ki papírkivágásokkal színes papír maradékokból. Mi Kassák Lajos képarchitektúráiból merítettünk ihletet, és geometrikus formákkal játszottunk. Kísérletezz te is különböző kompozíciókkal!
 

Image
Színes formák a kartonon.


Ha befejezted az alkotást, akkor a másik színű A4-es lapot ragaszd ennek a papírnak a hátuljára, és így már tényleg végleges formát nyer a képeslap. Ha van kedved, akár üzenetet is írhatsz vagy rejthetsz el benne, amit később belecsempészhetsz valakinek a táskájába, postaládájába, de fel is adhatod, ha még nagyobb meglepetést szeretnél szerezni! Analóg személyes üzenetet küldeni és kapni is nagyon jó élmény, érdemes kipróbálni!
 

Image
Kinyitjuk az elkészült képeslapot a középen felugró formákkal.



Kassák Lajos például rengeteg levelet váltott a XX. században, sőt, egy egész kötetet szentelt édesanyjához írt fiktív levelek sorozatával – Anyám címére –, az 1930-as években. Ha érdekel, itt tudod meghallgatni ezt a művét hangoskönyv formájában.

THURY LILI  PAPÍRMŰHELYE



 

2023.01.05