ABSZTRAKT BUDAPEST, AVAGY A NAGYVÁROSI PAPÍRMETSZET

Az őszi szünetben, különösen ha kitart a jó idő, menjetek a szabadba, fedezzétek fel a környéket. Biztos sokat fotóztok a mobilotokkal, de mi most egy másik technikát mutatunk nektek arra, hogy hogyan örökíthetitek meg lakóhelyetek látványosságait, érdekes részleteit. A Kassák Múzeum Óbudán van, ezért mi Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából, a város születésnapjára, november 17-ére egy színes kollográfiát készítünk. Hogy mi az? Mindjárt mutatjuk: tartsatok velünk!
Image
nagyvárosi papírmetszer banner

De mi is az a kollográfia? 
A kollográfia más néven papírmetszet. Könnyen használható sokszorosító grafikai eljárás, amelyhez szükség van valamilyen nyomóformára, amiről a nyomatokat készítjük. A nyomóforma, vagy más néven dúc ebben az esetben egy keményebb kartonlap. Ennek a technikának az az előnye, hogy több példányt lehet a grafikából csinálni, mivel ugyanazt a formát sokszor le lehet nyomtatni. A papírmetszet  úgynevezett magasnyomású nyomdai eljárással készül, ami azt jelenti, hogy ilyenkor a dúc érintetlenül hagyott részeit festékezzük be, vagyis a magasan lévő felületeket. A kivágott, mélyebben lévő részek üresen maradnak. Érdekesség, hogy már időszámításunk előtt használták a távol-keleti civilizációkban a magasnyomás technikáját, méghozzá pecsétek és kelmék mintájának létrehozása céljából. A papírmetszet rokona még a kő-, fa- és linóleummetszet, amelyekhez szintén különböző anyagú dúcokat alkalmaznak és kedvelt művészeti sokszorosító technikák. Ti pedig most városi lenyomatokat készíthettek  papírmetszet eljárással.
 

Az 1900-as évek első évtizedeiben rohamos ütemben indultak fejlődésnek a nagyvárosok. Az avantgárd művészek figyelme is a metropoliszok felé fordult: az új terek, hangok és távlatok más jelentést kaptak mint eddig, és építészeti szempontból is egyre változatosabb látképet nyújtott a városi táj. A modern város térhódítása az akkori képzőművészeti alkotásokban is megjelent. Kassák Lajos és Bortnyik Sándor újszerű kompozícióin, az úgynevezett „képarchitektúrákban” is visszaköszönnek városi életérzések. Egyszerű geometriai alakzatokból építkeznek, a sík és a tér viszonya izgalmasan jelenik meg. Hol a szilárd „épülettömbök” mozdulatlansága, súlyossága, hol az egymás mellé helyezett formák mozgalmassága, lüktetése a hangsúlyosabb. 
Próbáljátok ki, milyen egy városi hangulatot érzékeltetni mértani formákkal! Építsétek fel a saját városképeteket színes, ismétlődő, de mégis változatos alakzatokból!






Mire lesz szükséged?

- A4-es vagy A3-as papír (80-150 gramm), egyéb papír a kísérletezéshez
- keményebb karton a dúchoz (sörkarton, szürkelemez) 
- olló, (snitzer), ragasztó (stift vagy akár kétoldalú ragasztó)
- vonalzó, ha precízen szeretnéd a mértani formákat kivágni
- ceruza
- hullámkarton, egyéb vastagabb karton (doboz hulladékból), dekorgumi a formához
- színes temperák (mi alapszíneket használunk, de bármilyen szín jó lehet)
- festékhenger vagy ecset
- plexi lap vagy tálca a festékhengerezéshez
 



Hogyan fogj hozzá?
Először is, érdemes átgondolni – akár egy rövid sétára kimenni a környékre, hogy körbenézz –, milyen egyszerű formákra lehet a városképet lebontani: négyzetek, téglalapok, hosszú hasábok, félkörök stb. Ha jól megfigyeled minden épület, például a lakótelepi háztömbök, az iskola épülete, az erkélyes családi házak, a tornyos templomok mind felbonthatók egyszerű mértani formákra. Mi is ilyen egyszerű mértani formákat használunk, de te más formákkal is bátran  kísérletezhetsz.  Kezdj el ceruzával felrajzolni formákat, alakzatokat a puhább kartonokra vagy dekorgumira és vágd ki őket. Jó, ha többféle méretben is megvan egy-egy alakzat, mert így izgalmasabb kompozíciókat hozhatsz létre.
 


Ha ezzel készen vagy, nincs más dolgod, mint hogy felragaszd ezeket a puhább kartonokat vagy dekorgumikat a dúcként használható kemény, vastag kartonokra és ezeket méretre vágd. Használhatsz stift ragasztót, de a masszívabb kétoldalú ragasztó is jól jöhet. Ezek a kartonra felragasztott alakzatok lesznek a nyomóformáid.  Tipp: Ha ceruzával belerajzolsz a dekorgumiba, akkor a nyomatodon látszódni fog a ceruza nyoma negatívban. Pl. ha egy téglapba rajzolsz  négyzeteket, akkor a nyomatodon meg fognak jelenni a ház  ablakainak körvonalai!



Kezdődhet a nyomtatás!
Válassz ki egy formát, és festékezd be finoman: hengerezheted is, de ecsettel is rákenheted. A lényeg, hogy nagyjából egyenletes legyen rajta a festék és ne legyen túl sok. Érdemes először egy próba papíron kísérletezni, milyen, amikor frissen festékezett a dúc, és milyen nyomot hagy, amikor már harmadszor nyomtatod le. Az a különleges ebben a technikában, hogy bár ugyanazt a formát nyomod le, de egy kicsit mindig más lesz a textúrája (egyenletes, foltos, élénk színű vagy halványabb) a festékréteg miatt.


Játssz a formákkal!
Illeszd a papírodra ösztönösen az alakzatokat: kísérletezz a változatos méretekkel, színekkel és lassan kialakul a geometrikus városod. Figyeld meg a színek viszonyát és a formák ritmusát. Reklámoszlopok, gyárak és lakótelepek elevenedhetnek meg, de bízd magad az ösztöneidre: ha kevésbé lesz konkrét a képed, az is nagyon izgalmas! A város mozgalmasságát is érzékeltetheted a formákkal: az átlós elrendezés mindig beindítja a mozgást, a szemed is szaladgál a papíron, ahogy a formákat követi. Minél  többféle forma és szín váltakozik, annál nyüzsgőbb lesz a nagyvárosod.

 



Ha elkészültél az absztrakt város plakátoddal, akkor tedd ki a szobád falára, de akár az utcán is kihelyezheted és lefotózhatod. 
Küldd el nekünk is, mit alkottál!

 

Nézzétek meg a mi városképeinket, amiket THURY LILI műhelyében készítettünk! Először a múzeum elótt, az óbudai Fő téren gyűjtöttünk formákat, motívumokat, amiket el is játszottunk, míg az eső be nem kergetett minket a műhelybe. ott készültek a képen látható alkotók lelkes közreműködésével a mi város-születésnapi kollográfiáink. Lapozzatok bele a fotóalbumba!

2023.10.30