Szivárvány leporelló - játsszunk színekkel!

Biztosan te is szemeztél már a papírboltban a színes lapokból álló füzetekkel. Itt az alkalom, hogy megcsináld a saját, egyedi tervezésű darabodat! Ezúttal olyan leporellót készítünk, aminek különböző színűek az oldalai. A mi könyvecskénket színes montázsok díszítik, mert arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan viselkednek a színek más-más háttér előtt.

image

 

Egy kis bemelegítés

Biztosan te is megfigyelted már, hogy egészen más hangulata lesz egy szobának, ha átfestik a falat. Ráhangolódásnak mutatunk egy jó játékot!

Miután beszerezted a színes papírokat vagy kartonokat, amelyekből a füzetedet összeállítod, fényképezd le a kezed az egyes lapok előtt! Ha azt hiszed, ezerszer láttad már, milyen színű a bőröd, egészen meglepő jelenséget tapasztalhatsz. Tedd egymás mellé a képeket, és látni fogod, hogyan változik a bőröd árnyalata a háttérszín hatására!

image

 

Vajon miért látszik a kezem narancssárgának a kék lap előtt, és miért olyan lila a sárga háttér előtt, mintha épp a hidegben vártam volna sokáig a buszt? Mutatunk néhány rendhagyó színkört, a Bauhaus mozgalom művészeinek színtanulmányaiból, mindez  segít megoldani a feladványt. A titok nyitja a komplementer kontraszt. Ha még emlékszel előző bejegyzésünkre, már tudod, hogy a színkörben egymással szemben elhelyezkedő színek alkotják a komplementer, azaz a kiegészítő színpárokat.

Monika Ullman-Broner az általa készített “színkörön” azt is ábrázolta, milyennek képzeli az egyes színek formáját.

image

 

Monika Ullmann-Broner tanára a híres festő, Vaszilij Kandinszkij volt, akinek színháromszögét te is könnyedén megszerkesztheted és kifestheted:

image

 

 

A színháromszög nem csak a másodlagos színeket mutatja (vagyis két alapszín keverékét, a zöldet, a narancsot és a lilát), hanem a harmadlagos színeket is (amelyek két másodlagos szín keverékei). Meg tudod mutatni, melyek a másodlagos és melyek a harmadlagos színek a háromszögön?

 

Vágjunk bele!

1. A leporelló

Szükséged lesz színes kartonokra, ollóra és ragasztóra.

Az alábbi ábrán bemutatjuk a leporelló összeállításának lépéseit:

image

 

Azaz: a pöttyözött vonal mentén hajtsd meg a lapokat! A második laptól kezdve minden lapodnak egy kicsit szélesebbnek kell lennie, mint az első lapnak, hogy egy keskeny szegélyt hozzá tudj ragasztani az előző oldal hátuljához. Nem kell azonos méretű vagy formájú lapokat használnod, bátran kísérletezhetsz az eltérő arányokkal! Az a legjobb a leporelló formában, hogy bármikor hozzá ragaszthatsz új lapokat, ha új ötleteid támadnak! 

2. Színvadászat

Keress színes magazinokat, amiket nem sajnálsz szétvágni! (No meg persze, más sem sajnál a családban…) Vágj ki olyan felületeket, ahol egy szín vagy színátmenet látható. Gyűjts össze minél többet, mert ezekből fogunk majd dolgozni!

image

 

3. A mester komponál

Követed a színtan szabályait, vagy inkább felrúgod az összeset?

Megkeresed a kedvenc színed valamennyi árnyalatát, vagy minél tarkább képet készítesz? Kipróbálod ugyanazokat a színeket, más-más háttér előtt, vagy minden oldalon valami újba fogsz?

Felismerhető figurákat ábrázolsz, vagy furcsa, véletlenszerű, esetleg szabályos, geometrikus formákat?

image

 

Mi nagyon kíváncsiak vagyunk, mi minden jut eszedbe, és szívesen megmutatnánk másoknak is! Ha elkészültél, küldd el nekünk a kassakmuzeum@pim.hu címre!

2020.06.29