A KASSÁK MÚZEUM VENDÉGKIÁLLÍTÁSA BALATONFÜREDEN

„Romboljatok hogy épithessetek” – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet címmel 2024. március 17-e és június 30-a között látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum társszervezésében megvalósult időszaki kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában.
Image
Romboljatok, hogy---banner

Az első világháború idején indult avantgárd művészgeneráció tagjai radikálisan szembefordultak a korábbi évtizedek stílusirányzataival, és új utakat kerestek társadalomalakító programjuk kifejezéséhez. A magyar avantgárd művészet és irodalom történetében meghatározó szerepet játszott Kassák Lajos, aki költőként, képzőművészként, valamint folyóiratok szerkesztőjeként is tevékenykedett. Az avantgárd művészek Kassák lapjai körül szerveződtek csoporttá, A Tett, a Ma és a Dokumentum című folyóiratok pedig összművészeti alkotásként egyesítették az irodalom és képzőművészet eredményeit.  Kassák és társai az 1910-es és 1920-as években jelentős nemzetközi kapcsolatrendszert is kialakítottak, és bekapcsolódtak az expresszionizmus, a dadaizmus, a konstruktivizmus és a szürrealizmus nemzetközi hálózataiba.  

A balatonfüredi Vaszary Galériában 2024. március 17-e és június 30-a között látogatható időszaki kiállítás Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra. A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum együttműködésével valósul meg, a bemutatott műalkotások pedig számos múzeumból és magángyűjteményből érkeznek. 

További információ és a kiállításhoz kapcsolódó programok a Füredkult weboldalon érhetők el. 

„Romboljatok hogy épithessetek” – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet
Vaszary Galéria, Balatonfüred
2024. március 17. – 2024. június 30. 

Megnyitó: 2024. március 16., szombat, 16.00
A kiállítást megnyitja: Forgács Éva művészettörténész
Közreműködik: Eötvös József gitárművész
A megnyitót követően Szeredi Merse Pál kurátor tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők

2024.03.08