CSODÁLATOS TÖRTÉNET? – A KASSÁK MÚZEUM ÚJ KIADVÁNYA

A Kassák Múzeum új kiadványa 2022-es kiállításunk anyagára épül, és célja Újvári Erzsi és Barta Sándor irodalmi életművének bemutatása. A "Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor" című kötet több éves munka eredményeként magyar és angol kiadásban jelent meg online, nyílt hozzáférésű formátumban.
Image
Csodálatos történet?

Újvári Erzsi és Barta Sándor a magyar avantgárd irodalom elfeledett alkotói közé tartoznak. Az irodalomtörténet-írás foglalkozott avantgárd korszakukkal, amikor Kassák húga, Újvári Erzsi és férje, Barta Sándor, a Ma társszerkesztője az 1917 és 1922 közötti nagyjából fél évtizedben a magyar avantgárd élvonalában alkottak. Verseik, kiáltványaik Kassák lapjaiban jelentek meg, aktív résztvevői és alakítói voltak a Ma forradalmi programjának. 1922-ben azonban, hasonlóan más, a kommunista párt vonzáskörébe kerülő társaikhoz, elhagyták Kassák csoportját, majd 1925-ben a Szovjetunióba költöztek. Az ezt követő több, mint egy évtized az életmű izgalmas, de kevéssé kutatott, illetve mostanáig szinte teljesen ismeretlen időszaka. Részben kontinuus korábbi avantgárd művészetükkel, ugyanakkor közéleti és írói imágójukat jelentősen átformálták, és művészetüket a szovjet állami propaganda szolgálatába állították. Bartát 1938-ban beágyazottsága és elkötelezettsége ellenére, de hasonlóan több százezer régi forradalmár és emigráns társához, koncepciós per után kivégezték, Újvári pedig két évvel később betegségben hunyt el.

A kötet egyszerre tartalmaz irodalmi és forrásszövegeket, valamint az azok értelmezését segítő jegyzeteket és elemzéseket. Célunk, hogy a két szerző munkáját abban a mára teljesen elsüllyedt, és ezért nehezen megragadható viszonyrendszerben értelmezzük amelyben a két művész magát hivatásos forradalmárnak is, ha nem elsősorban forradalmárnak tartotta. A kötetben olvasható versek, novellák és esszék válogatásakor szempont volt, hogy a két művész életének budapesti, bécsi és moszkvai időszakát is bemutassuk. Továbbá, mivel a nők társadalmi szereplehetőségei és a nemek közötti munkamegosztás kérdése olyan témák, amelyek folyamatosan vissza-visszatérnek Újvári Erzsi és Barta Sándor írásaiban is, a katalógusban külön figyelmet szentelünk annak a megértésére, hogy Újvári és Barta szövegeiben miként jelenik meg a társadalmi reprodukció kérdése.

Írta és szerkesztette: Bagdi Sára, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál
Grafikai terv és tördelés: Bogyó Virág
Logók: Rudas Klára

A könyv magyar és angol kiadása egyaránt szabadon elérhető az alábbi felületen keresztül:
 


A kötet a Kassák Múzeum "Kassák-műhely" című online, nyílt hozzáférésű kiadványsorozatának második kötete. Az első kötet itt elérhető. 

2023.05.24