magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Tárlatvezetés

VERS+KÉP

 VERS+KÉP
Bortnyik Sándor: Születés, Illusztráció Újvári Erzsi Prózáihoz, 1918, Kovács Nimród gyűjteménye

2022. június 16. 18:00 - 19:00

VERS+KÉP >> Barta, Újvári és Kassák együttműködése Bortnyik Sándor grafikussal, avagy illusztráció-e minden könyvben megjelenő kép?

BAKOS Katalin művészettörténész tárlatvezetéssel egybekötött előadása a Csodálatos történet? című időszaki kiállításban. 

1957-ben jelent meg Barta Sándor Aranyásók című realista regénye, amelyet az 1930-as években, szovjetunióbeli emigrációja idején írt, gyermekkora pesti, kispolgári világára visszaemlékezve. A könyvet illusztráló Rogán Miklós a szereplőket, jeleneteket felvillantó rajzai hűen követik Barta szövegét.
De vajon más művészek, mint Bortnyik Sándor címlapjai, illusztrációi is ugyanezzel a realista hűséggel alkalmazkodnak a szövegekhez? Nyilván ez nemcsak stílus, hanem a kor elvárásainak is a függvénye. A tárlatvezetésen megtudhatjuk hogyan kerültek a MA folyóiratba Bortnyik rajzai, melyeket Újvári Erzsi 1917‒1918 között Prózák címmel megjelent versei ihlettek és azt is, hogy miért nem ezek, miért George Grosz rajzai és Kassák címlapja kísérik Újvári verseit a Bécsben, 1921-ben megjelent könyvben. Az is szóba kerül többek között, hogy létezik-e absztrakt illusztráció és az avantgardisták milyen megfontolásból alkalmazták a legkifinomultabb polgári ízlés számára készült bibliofília szabályait.

A tárlatvezetésen múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English