IDÉN IS VÁR A LÉPCSŐSZEMINÁRIUM!

Image
Lépcsőszeminárium 2022

IDÉN IS VÁR A LÉPCSŐSZEMINÁRIUM!

2022. április 27., 00:00 – 2022. november 4., 00:00


IDÉN IS VÁR A LÉPCSŐSZEMINÁRIUM!

Április 27-én indul a 6 alkalmat felölelő programsorozat, amelynek témája a múzeumok és a fenntarthatóság kapcsolata. A beszélgetéssorozat elsősorban az egyetemistáknak, fiatal pályakezdőknek szól, de a többi korosztályt is szívesen látjuk az alkalmakon.
2022-ben rendhagyó módon, a tavaszi és az őszi félévben is várjuk az érdeklődőket a programokra - tavasszal szerdánként, ősszel pedig péntekenként.

Az idei témakör

Mindannyian gyűjtögetünk. Ki bélyegeket, ki ruhadarabokat, ki elektronikai eszközöket. A tárgyak raktározása a mindennapjaink része. A múltunk, az emlékeink ezekben a tárgyakban formát öltenek. Azért szeretjük őket, mert eszünkbe jut róluk valami, ami túlmutat fizikai valójukon.
A múzeumok ezt a gyűjtögetést magasabb szintre emelik: akár teljes hagyatékokat is megőriznek, hogy bemutathassák azt a látogatóknak.
De vajon meddig fenntartható a múlt megőrzése? Meddig van értelme a tárgyak raktározásának? Egyáltalán mely tárgyak érdemesek arra, hogy megőrizzük őket?

Az idei Lépcsőszeminárium a múzeumok és a fenntarthatóság kapcsolatát helyezi középpontba.

A programsorozat résztvevői - a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum, az MTA Képzőművészeti gyűjtemény és a Gödöllői Királyi Kastély - egy-egy kiemelt tárgyon keresztül mutatják be, hogy mit jelent a jelen és a múlt kapcsolata, az emlékek megőrzése és mindez hogyan kapcsolódhat a fenntarthatóság gondolatához, mit tud tenni egy múzeum a fenntartható működés érdekében.

Jelentkezés
Annak érdekében, hogy a lehető leggördülékenyebben tudjuk fogadni a résztvevőket, kérjük, az alábbi kérdőívben jelöljétek be, hogy mely alkalomra/alkalmakra jönnétek!

Köszönjük.

Kérdés esetén írjatok nekünk a lepcsoszeminarium@gmail.com e-mail-címre.
Reméljük, idén is találkozunk!

Tavaszi program
Április 27. - Ludwig Múzeum
Május 4. - Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
Május 11. - Petőfi Irodalmi Múzeum

Őszi program
Október 14. - Gödöllői Királyi Kastély
Október 21. - Magyar Tudományos Akadémia
Október 28. - Kassák Múzeum