magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

Guided tours

PIM NYÁRI FESZTIVÁL - IRODALOM MÁSKÉPP

PIM NYÁRI FESZTIVÁL - IRODALOM MÁSKÉPP

29 June - 11 July 2021


IRODALOM MÁSKÉPP

Ünnepeljük együtt a nyarat és az irodalmat egy sokszínű összművészeti fesztivál keretében!
A hosszúra nyúlt, kényszerű bezárást követően még szélesebbre tárjuk a kapunkat, mely mögött elfér minden, ami irodalom, színház, film vagy épp muzsika.
Idén először a PIM tagintézményei is színesítik a másfél hetes programsorozat palettáját.
A Kassák Múzeum a következő programokkal várja a látogatókat.


2021. július 1. 18:00
MARS ÉS APOLLÓ KÖZT

KÖNYVBEMUTATÓ ÉS KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS A KASSÁK MÚZEUMBAN
„Nem leljük helyünket ezen a világon, ahol minden megfordította képét” – írja Elek Artúr a Nyugat egyik első háborús számában, 1914 augusztusában az írók tanácstalanságáról. Milyen szerepük legyen az éppen kirobbant európai fegyveres összecsapásban: hallgatni vagy írni, nem nyilatkozni vagy támogatni a háborút, ezek voltak a magyar írók belső dilemmái az első hónapokban. A többség azonban hosszabb távon – így vagy úgy – hozzájárult a nagy háború széles körű elfogadtatásához, ami elengedhetetlennek bizonyult az egyre hosszabbra nyúló konfliktus totalizálásában

Kollégánk, Balázs Eszter Mars és Apolló közt címmel megjelent könyve írók és más értelmiségiek reprezentációit, diskurzusait, illetve magatartásait vizsgálja 1914–1918 között a Monarchia Magyarországán. A szerzővel, valamint Bihari Péter történésszel, a Lövészárkok a hátországban és az 1914 – A nagy háború száz éve című népszerű könyvek szerzőjével Veres Miklós, a Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállításának kurátora, írók háborús naplóinak közreadója, az 1914 előtti háborús víziók kutatója beszélget.

A rendezvény ingyenes!


2021. július 3. 10:00 - 13:00
LITOGRÁFIA ÚJRA

GRAFIKA WORKSHOP A ZICHY-KASTÉLY UDVARÁN
A nagy érdeklődésre való tekintettel műhelysorozatunkban újra a síknyomtatás klasszikus válfajával, a litográfiával, magyarul kőnyomtatással foglalkozunk. A litográfia volt a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája, látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a kívánt kép.

A nyomtatáshoz szükséges mészkőről és a jó hangulatról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat elsajátíthatjuk és saját litográfiánkat is elkészíthetjük.
A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik!

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Belépőjegy: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)
A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.


2021. július 11. 15:00
VASÁRNAPI TÁRLATVEZETÉS

KÖLTÉSZET ÉS PERFORMANSZ – A KELET-EURÓPAI PERSPEKTÍVA
A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egy karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonyában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat.
Fantasztikus felvételeket, izgalmas történeteket kínálunk ebéd utáni szieszta helyett.

Az érdeklődőket Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora kalauzolja a kiállításban.
A tárlatvezetésen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.


????

További információ a PIM Nyári Fesztivál eseményeiről:
www.pim.hu
facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapján.

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak! 


PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English