ÓBUDAI KULTÉJ 2021

Image

ÓBUDAI KULTÉJ 2021

2021. július 31., 19:00 – 2021. augusztus 1., 02:00
AZ ÓBUDAI KULTÉJ

A harmadik kerületi kulturális helyszínek összefogásának köszönhetően, július 31-én koradélutántól késő éjszakába nyúló felpezsdítő, élményteli programsorozat vár mindenkit, aki a kerületbe látogat. Ez az idén másodszor megrendezésre kerülő kulturális maraton az Óbudai Kultéj, amely interaktív tárlatvezetéseket, műhely-és raktárlátogatásokat, könnyed városi sétákat, hagyományőrző bemutatókat és még számos izgalmas eseményt tartogat azok számára akik szívesen elmerülnének a sokszínű óbudai forgatagban.


Múzeumunk ezen a napon kivételesen éjfélig tart nyitva!




17.00
BEVETT HARDVER, AVANTGÁRD SZOFTVER: Kassák Lajos folyóiratai 1915 és 1927 között

A Kassák Lajos avantgárd lapjaira épülő kiállításban azokat a lapszerkesztői fogásokat ismerhetjük meg, amelyekkel Kassák új, avantgárd szoftvert telepített a huszadik század elejére már bevettnek mondható művészeti folyóirat hardverére.
Szeredi Merse Pál, a múzeum igazgatója tart tárlatvezetést a Kassák! című állandó kiállításon.

18.00
KÖLTÉSZET ÉS PERFORMANSZ – A KELET-EURÓPAI PERSPEKTÍVA

A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egyik karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylatában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveiket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat.
Kürti Emese, művészettörténész kurátori tárlatvezetése az időszaki kiállításon.



19.00
JAMBIKUS NESZ: A VIRÁGÁLLATOK
Déri Ákos élő rádióadása a Zichy-kastély udvarán

A budapesti Lahmacun rádió Jambikus nesz című műsora élőben jelentkezik a Kassák Múzeumból. A thoreau-i hagyományokból kiindulva szerkesztett rádióműsor a múzeum Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című kiállításának margójára Ladik Katalin költő és performanszművész inspirálta tematikával készül. „A derűsebb emberi létet a nememberi mentén kell keresnünk. Jelentősen segíti boldogulásunkat, ha megkíséreljük végleg felszámolni azt a rendet, amelynek tetejére magunkat helyeztük. A kölcsönös segítségnyújtást saját érdekünket szem előtt tartva is elsődleges természeti törvénynek kell ezentúl tekintenünk. Az együttműködés irányába tett első lépés a többi faj megtalálása.” A múzeum udvarán Ladik Katalin állatverseit burjánzó zörejek itatják át a más létformák közötti kötelék jegyében. Elhaló hangú költészeti antológia: strukturált zörejekből kibontakozó monológ és párbeszéd irodalomról, elméletről.

Egy kis előzetes ITT!


NÉZZETEK BE HOZZÁNK!

A látogatók az első helyszínen egységesen 1500 Ft-ért váltott jeggyel minden Óbudai Kultéj események részt vehet. A programok a 14 éven aluliaknak ingyenesek, az óbudai kedvezmény erre a rendezvényre nem érvényes.

A programokon való részvétel a hatályos járványügyi szabályozások szerint lehetséges!

A többi helyszín programjáról és a helyszíneket összefogó pecsételős nyereményjáték részleteiről az VisitObuda oldalán lehet tájékozódni!