MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA A KASSÁK MÚZEUMBAN

Image

MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA A KASSÁK MÚZEUMBAN

2020. szeptember 17., 20:00 – szeptember 19., 20:00


MŰTÁRGYAK ÉJSZAKÁJA A KASSÁK MÚZEUMBAN

Idén negyedszerre rendezi meg a Műtárgy.com a népszerű művészeti programsorozatát, a Műtárgyak Éjszakáját. A programsorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a nagyközönséghez, bepillantást engedve a kulisszák mögé is.A Kassák Múzeum mindhárom napon különleges programokkal várja a Műtárgyak Éjszakája látogatóit.

2020. szeptember 17., csütörtök, 18.00 – 19.00
TÁRLATVEZETÉS A SZEMÉLYES TÁVOLSÁG − BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI című kiállításon

Besnyő Éva (1910-2003) nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó szociofotó-mozgalommal kapcsolatban említik, amely a társadalmi problémák feltárását és dokumentálását tűzte ki céljául. Második hazájában, Hollandiában viszont az egyik legkeresettebb építészeti fotósként, majd az 1970-es évek nőmozgalmának megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum szeptemberben nyíló időszaki kiállítása Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatja be. A professzionális fotográfusi lét tette lehetővé számára az egzisztenciális függetlenséget és a választott életforma szabad megélését. A kiállítás így a művészeti tevékenység és a szakmai megbízások szintéziseként mutatja be az életművet, és − annak tematikus csomópontjain túl − Besnyő alkotói módszerét és látásmódját helyezi a középpontba. Az életmű visszatérő kérdése a fényképezés alanyával kialakított változó viszony és a fényképész részvétele az adott szituációban, amelyet Besnyő rendszerint a távolság és a közelség fogalmaival ír le. A személyes távolság címválasztás erre, az időben és térben alakuló fényképezési gyakorlatra reflektál.
A kiállításon Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok kalauzolják az érdeklődőket.


2020. szeptember 18., péntek, 18.00 −19.00

KONSTRUKTÍV KAMERA
Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész (Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ) előadása

Az építészeti fotó olyan, információban gazdag kép, amely segít fogalmat alkotni egy épületről, illetve az épített környezetről, ugyanakkor dokumentumértékétől, sőt magától az épülettől függetlenül is önálló alkotás. Az előadás − a Kassák Múzeum Besnyő Éva-kiállításához kapcsolódva −a két világháború közötti építészeti fotó műfaját mutatja be. Szó lesz az építészek és fotósok sajátos együttműködéséről, többek között arról, hogy a tökéletes látvány elérése érdekében milyen fotótechnikai trükköket alkalmaztak. Olyan női fotográfusok életműve kerül a középpontba, akik − Besnyő Évához hasonlóan − alapvetően formálták a korabeli építészetről alkotott képet.

2020. szeptember 19., szombat, 14.00 −18.00
VÁNDORFÉNYKÉPÉSZET

A Kassák Múzeum udvarán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a 19. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vesznek a fényképezés folyamatában, kipróbálhatják azokat a körülményes, ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a "régi" fotográfia sajátjai. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó, izgalmas folyamatban Laczkó Péter, fotográfus kalauzolja és segíti az érdeklődőket

A programokra regisztrálni és jegyet váltani a Műtárgyak éjszakája weboldalon keresztül lehet.