Kassák Esti Extra

Image

Kassák Esti Extra

2018. január 25., 18:00 – 21:00

KASSÁK ESTI EXTRA – A magyartanítás reformja a hetvenes években. Kassák a középiskolai tananyagban.

Időpont: 2018. január 25. (csütörtök), 17:00
Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

17:00 - Lapszámbemutató
A Tiszatáj folyóirat decemberi számát Kassák Lajos munkásságának szentelte, amely felolvasással, vetítéssel és a résztvevők beszélgetésével kerül bemutatásra. A Tiszatáj vendége Ladik Katalin lesz. A szerkesztőséget Annus Gábor, Orcsik Roland és Tóth Ákos képviseli.

18:00 - Schafferné Varga Judit szubjektív tárlatvezetése a Kassákizmus 2. AZ ÚJ KASSÁK. A ló meghal és a madarak kiröpülnek című kiállításon.

19:00 - Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők:
Fenyő D. György, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Magyartanárok Egyesülete
Arató László, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Magyartanárok Egyesülete
Veres András, MTA BTK ITI

Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársai az irodalomtörténetet új megközelítéssel feldolgozó, úgynevezett „reformtankönyveket” javasoltak a középiskolai oktatás számára. A reformtankönyvek megjelenését heves viták övezték (ez volt a „tankönyvháború”). A tankönyvek hatását az is mutatja, hogy a magyar irodalom gimnáziumi oktatását a mai napig nagymértékben meghatározzák. Hogy mást ne mondjunk, Kassák Lajos művei azóta részei az érettségi anyagnak. A Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetésén a tankönyv egyik szerzője, valamint gyakorló gimnáziumi tanárok, módszertani szakemberek és oktatáspolitikai kérdésekben rendszeresen állást foglaló pedagógusok vesznek részt.

A reformtankönyvekről és a tankönyvháborúról bővebben itt lehet olvasni: http://reciti.hu/2015/3156


Belépő: 600 Ft/fő