40 éves a Kassák Múzeum! – Születésnapi ünneplés

Image

40 éves a Kassák Múzeum! – Születésnapi ünneplés

2016. november 27., 16:30 – 21:00

40 éves a Kassák Múzeum! – Születésnapi ünneplés

A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként 1976. november 26-án nyitotta meg első kiállítását. 40. születésnapunkat 2016. november 27-én, vasárnap ünnepeljük!

Program:

15.30-16.00: Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál kurátori tárlatvezetése az Elképzelni egy mozgalmat: a Ma Budapesten című időszaki kiállításban

A Ma című folyóirat és köre egy elképzelt mozgalom valóságos intézményeként jelent meg a magyar kulturális életben az első világháború és a forradalmak Budapestjén, 1916 és 1919 között. Kassák Lajos és művésztársai az „új kultúra” megteremtőiként tekintettek magukra, amelynek ideológiáját nem csupán manifesztumokban, hanem egy sokrétű intézményen keresztül kívánták közvetíteni a társadalom felé. A kiállítás azt mutatja be, hogy Kassák és köre a huszadik század eleji művészeti színtéren milyen kulturális és társadalmi ambíciókkal és kommunikációs technikákkal akarta kijelölni pozícióját a korabeli magyarországi nyilvánosságban.

A kiállításról bővebben itt.


16.00-17.00: Beszélgetés a Kassák Múzeum négy évtizedéről

Résztvevők: Andrási Gábor művészettörténész, a Kassák Múzeum igazgatója 2007-2010 közt; E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója; Passuth Krisztina, művészettörténész, valamint Standeisky Éva, történész. A beszélgetést Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum igazgatója vezeti.

A beszélgetést követően mindenkit szeretettel várunk az ünnepi koccintásra és tortára!

A Kassák Múzeum látogatóit november 27-én ingyenes belépéssel, és egy MA képeslappal ajándékozza meg!