Önszerveződés! kerekasztal beszélgetés és tárlatvezetés

Image

Önszerveződés! kerekasztal beszélgetés és tárlatvezetés

2016. április 21., 18:30 – 20:00
Önszerveződés! kerekasztal beszélgetés és tárlatvezetés

Dátum: 2016. április 21. (csütörtök)
Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

Tárlatvezetés: 16.30-tól 17.00-ig
Önszerveződés! Kerekasztal-beszélgetés: 17.00-tól

Bernáth László - Auróra, Bánkitó
Csengei Andrea - Közélet Iskolája, Tettek ideje kutatócsoport
K. Horváth Zsolt - Mérei Ferenc Szakkollégium
Szépe András - Gólya, Helyzet Műhely
moderál: Dudás Barbara, művészettörténész

Az Önszerveződés! kerekasztal-beszélgetés a Vízizrí - Munkáskultúra a Duna partján kiállításhoz kapcsolódik. A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

A Természetbarátok Turista Egyesületének szervezeti fejlődése és működése erősen épített az önszerveződés különböző formáira. A 19. század végén a munkavállalói jogok szabályozása osztállyá formálódása és érdekvédelmi tevékenysége kapcsán létrejött egy új típusú szervezeti forma: a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, hálózatos felépítésű egyesület. Céljait a korábbi egyletektől és kluboktól eltérően már nem a tagok személyes érdeklődése, hanem egy csoport közös érdekei határozták meg. Ilyen egyesület volt a bécsi székhelyű Touristenverein der Naturfreunde, és az 1910-ben Budapesten megalakult Természetbarátok Turista Egyesülete, melyek az egyetemes munkásmozgalom részeként határozták meg magukat.

Az önszerveződésnek köszönhetően szerteágazó és komplex struktúra alakult ki, amely különböző anyagi, iskolai, származási háttérrel rendelkező, eltérő politikai nézeteket valló tagokat tömörített. Az egyesület a társasági élet, a formális és informális találkozások helyszíne, vitatér, a civil tudat megerősödését szolgáló intézményi forma lett.

Ezekben az elképzelésekben nagy hangsúlyt kapott a valóságfeltárás igénye és az önművelés, melyeket összekötöttek emancipációs vonatkozásokkal is. Az általunk szervezett beszélgetésen az önszerveződés tudástermelésben betöltött szerepét szeretnénk körüljárni. A kerekasztal-beszélgetésre olyan résztvevőket hívtunk meg, akik ma is valamely csoporthoz tartozva az önszerveződés különböző formáival foglalkoznak akár kutatóként, akár egy-egy csoport résztvevőjeként.

A beszélgetést megelőzően Csatlós Judit kurátor, Juhász Anna és Őze Eszter kurátorasszisztensek tartanak tárlatvezetést a kiállításon.

A program a BudapestArtWeek keretein belül valósul meg.
http://bpartweek.hu/hu/kassak-muzeum-vizizri/

BudapestArtWeek karszalaggal ingyenesen látogatható múzeumunk, illetve a programokon való részvétel is ingyenes!
Regisztráció itt


A nálunk vásárolt karszalaggal - mellyel a BudapestArtWeek összes résztvevő helyszíne és programja ingyenesen látogatható - közvetlenül a Kassák Múzeumot tudják támogatni.

A tárlatvezetés és a kerekasztal-beszélgetés más látogatóink számára is nyitott események.
Mindkét program a kiállításra váltott belépőjegy megváltásával látogatható.